'Geslachtsbepaling in ei lost problemen in pluimveehouderij niet op'

03 NOV 2023 11:58 | Vier Voeters
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Marcel Kwant

Aanleiding:
40 miljoen voor machine die ruimen haantjes voorkomt | RTL Nieuws

Elk jaar worden ongeveer 330 miljoen mannelijke kuikens in de Europese Unie gedood omdat ze economisch niet rendabel zijn. VIER VOETERS pleit voor minder intensieve veehouderij om dit probleem aan te pakken, maar de groeiende vraag naar eieren en pluimveevlees vereist tijdelijke oplossingen.

Een mogelijke oplossing ligt in het gebruik van dubbeldoelrassen, die zowel geschikt zijn voor eier- als vleesproductie. Dat is zowel diervriendelijker als duurzamer. Het EU-brede verbod op het systematisch doden van mannelijke kuikens wordt gesteund door meerdere landen en sluit aan bij de wensen van consumenten voor verbeteringen in dierenwelzijn en eerlijke concurrentie in de sector.

Er bestaan verschillende alternatieven om mannelijke kuikens in leven te houden, zoals 'in-ovo geslachtsbepaling', waarbij het geslacht van de embryo's wordt bepaald voordat de eieren uitkomen. We erkennen de waarde van deze benadering, maar we zijn kritisch omdat het de onderliggende problemen in de pluimveehouderij niet oplost en duurzame ontwikkelingen belemmert.

Onze voorkeur gaat uit naar het gebruik van dubbeldoelrassen, die geschikt zijn voor zowel eier- als vleesproductie. Deze aanpak biedt niet alleen een diervriendelijkere oplossing, maar ook een duurzamere benadering van de pluimveesector.

Het systematisch doden van mannelijke kuikens niet in lijn is met de verwachtingen van Europese consumenten. Verschillende EU-lidstaten, zoals Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Luxemburg, hebben deze praktijk al verboden. In oktober 2022 hebben meerdere landen in de Raad voor Landbouw en Visserij opgeroepen tot een EU-breed verbod op het systematisch doden van mannelijke kuikens om te voldoen aan de wensen van consumenten voor verbeteringen in dierenwelzijn en eerlijke concurrentie in de sector. 

Meer binnen de rubriek Boeren, land- en tuinbouw