‘Term ‘superhittegolf’ benadrukt extremiteit van de warmste hittegolven’

09 AUG 2022 14:31 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Jaco van Wezel, Weeronline, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Temperatuur en neerslagtekort lopen verder op: hittegolf in aantocht | RTL Nieuws

Er is kleine kans dat er deze week een regionale hittegolf komt in het zuidoosten van het land. In 2018 heeft Weeronline de term superhittegolf in het leven geroepen om extreme hittegolven te onderscheiden van gewone hittegolven. Door dit te doen attenderen we extra op de extremiteit van de hitte.

Voor het noteren van een superhittegolf moet de maximumtemperatuur op vijf aaneengesloten dagen uitkomen op 30 graden of meer. Op drie van deze tropische dagen moet het zeer heet worden met maxima van 35 graden of meer.

Extreme hitte steeds minder zeldzaam

Door de opwarming van het klimaat komen zeer hete dagen en extreme hittegolven deze eeuw steeds vaker voor. Elke hittegolf is iets om voorbereidingen op te treffen, maar een extreme hittegolf heeft nog meer impact. Hoe heter het is, hoe meer de warmte onze huizen in komt en hoe gevaarlijker de hitte wordt voor onze gezondheid. Wanneer er sprake is van een superhittegolf, is meestal niet alleen sprake van zeer hoge temperaturen, maar ook van langdurige hitte.

In de vorige eeuw is een superhittegolf nooit op een officieel meetpunt is ons land geregistreerd, maar deze eeuw is het al in zes jaren regionaal gebeurd. Dat tekent de opwarming van het klimaat. In augustus 2003 had weerstation Arcen de primeur. Daarna volgde de tweede regionale superhittegolf in 2015. Vervolgens kwam het ook in de zomers van 2018, 2019 en 2020 tot een regionale superhittegolf. Deze week is er 20 procent kans op zo’n superhittegolf in Noord- en Midden-Limburg en 10 procent in het oosten van Noord-Brabant en in Zuid-Limburg.

In De Bilt is nog nooit sprake geweest van een superhittegolf. Tijdens de recordhitte van eind juli 2019 was wel sprake van drie dagen met temperaturen boven 35 graden in De Bilt, maar het kwam toen niet tot vijf dagen met 30 graden of meer op rij.

Superhittegolven zullen steeds vaker voorkomen

Door opwarming van het klimaat wordt het in onze Nederlandse zomers steeds warmer. Zeer hete dagen van boven 35 graden blijven een uitschieter, maar zullen wel vaker voorkomen. Dit komt doordat de lucht in heel Europa een paar graden warmer is dan halverwege vorige eeuw. Door deze hogere basis wordt het met een warme zuidenwind gemakkelijker 30 graden en meer. En ook de 35 graden ligt dan sneller binnen handbereik. Sinds 2019 zijn ook temperaturen van 40 graden niet meer onmogelijk in ons land. Een superhittegolf zal dus ook steeds vaker en grootschaliger voorkomen.

Dit is een expertquote van Jaco van Wezel, meteoroloog en woordvoerder van Weeronline

Meer binnen deze rubriek