Jonge Geesten, Grote Ideeën: Kinderen ontdekken de Grondwet met campagne Iedereen aan zet

06 OKT 2023 17:38 | Art.1 Midden Nederland

Jonge Geesten, Grote Ideeën: Kinderen ontdekken de Grondwet met campagne "Iedereen aan zet met de Grondwet"

Vandaag is een opwindende mijlpaal bereikt met de lancering van het project en de campagne "Iedereen aan zet met de Grondwet."  Art.1 Midden Nederland en Stichting Vreedzaam lanceren vandaag het project en de campagne, ter ere van het 175-jarige bestaan van de Nederlandse Grondwet. Dit innovatieve initiatief heeft tot doel om de Nederlandse jeugd, in de leeftijdscategorie van 9 tot 13 jaar, meer bewust te maken van de Nederlandse Grondwet en hun betrokkenheid te vergroten bij de viering en het behoud van deze essentiële pijler van onze samenleving.

Campagnebeeld Iedereen aan zet met de Grondwet

De Nederlandse Grondwet viert in 2023 haar 175e verjaardag, en dit project is een ode aan dit belangrijke document dat de basis vormt van onze democratie en maatschappij. Vaak onbekend bij kinderen, is de Grondwet de hoeksteen van onze rechten en plichten als burgers en heeft deze invloed op elk aspect van ons dagelijks leven, van onderwijs tot gezondheidszorg en openbare ruimte.

Het project "Iedereen aan zet met de Grondwet" heeft als doel om kinderen in staat te stellen om hun rol als actieve burgers te begrijpen en hun stem te laten horen in kwesties die hen aangaan. De initiatiefnemers van dit project zijn ervan overtuigd dat de jeugd de kans verdient om te begrijpen wat de Grondwet voor hen betekent, zodat ze kunnen opkomen voor hun rechten en verantwoordelijkheden in de samenleving. Het motto is duidelijk: "jong geleerd is oud gedaan."

Een interactieve tool en een campagne is ontwikkeld om kinderen op een begrijpelijke, boeiende, en laagdrempelige manier kennis te laten maken met de Nederlandse Grondwet.

De interactieve tool zal gebruikt worden in scholen, wijken, buurten en andere gemeenschapslocaties waar kinderen betrokken zijn bij de vorming van een democratische cultuur, zoals het opstellen van een 'Grondwet' op school of het creëren van een 'Wijkmanifest' door Kinderwijkraden. Uiteraard kunnen kinderen ook thuis samen met hun ouders/verzorgers de tool ontdekken en zo meer ontdekken over de Grondwet.

De belangrijkste kenmerken van de tool en de campagne zijn:

  • Inleefbaar en Interactief: Kinderen zullen in staat zijn om de Grondwet te ervaren en te begrijpen in relatie tot hun eigen leven en wijk.
  • Activerend en Inspirerend: De tool moedigt kinderen aan om na te denken, samen te werken in groepen, en actie te ondernemen op basis van wat zij belangrijk vinden in de samenleving en de Grondwet.
  • Doelgroep: Het project richt zich op kinderen in de leeftijd van 9 tot 13 jaar, met inachtneming van beginselen van gelijke behandeling.

Art. 1 Midden Nederland en Stichting Vreedzaam

Dit project is een samenwerking tussen Art.1 Midden Nederland (Art.1 MN), het expertisecentrum voor gelijke behandeling en tegen discriminatie in de provincie Utrecht, en Stichting Vreedzaam, die zich inzet voor het voorbereiden van kinderen en kinderen op actieve deelname aan de democratische samenleving. "We willen de Nederlandse Grondwet tot leven brengen voor de jongere generatie en hen de middelen geven om te begrijpen hoe het hun leven beïnvloedt," aldus de initiatiefnemers. "We nodigen alle kinderen uit om deel te nemen aan 'Iedereen aan zet met de Grondwet' en te ontdekken hoe ook zij een rol kunnen spelen in het vormgeven van onze samenleving."

Voor meer informatie over het project en om de interactieve tool te verkennen, kunnen kinderen en hun ouders terecht op de website: iedereenaanzet.nl

Programma lancering 7 oktober "Iedereen aan zet met de Grondwet"

Inloop

12.30u - 13.45u Capoeira Workshop voor kinderen (Eemplein)

13.45u - 14.00u Inloop Verjaardagsfeestje (Café Bruis - Scholen in de Kunst / 4e verdieping

Iedereen aan zet

14.00u - 14.05u Welkom door Bernice Calmes (Art.1 Midden Nederland) en Froukje van der Wal (Scholen in de Kunst)

14.10u - 14.20u Interview Vertegenwoordiger St. Vreedzaam / Bernice Calmes, Wethouder Paffen over campagne & belang grondwet

14.25u - 14.30u Lancering Website & Campagne 'Iedereen aan zet' door Wethouder Paffen

14.30u - 14.35u Toelichting op campagne / lesprogramma door Shaun Voogd / Stichting Vreedzaam

14.35 - 14.45 PAUZE

Opening Kinder expositie 'De Grondwet is Jarig'

14.45u - 14.50u Opening expositie door Wethouder Paffen en Froukje van der Wal

14.50u - 15.10u Rondleiding exposite en toelichting door Froukje (Scholen in de Kunst), Yoka Kreeft (KunstKids) en Koen (Schildergroep Oekraine)

Feest!

15.10u - 16.00u Taart! Spelletjes, Speel zelf de games van 'Iedereen aanzet', kindersmink & meer!

16.00u Tijd om naar huis te gaan. Vergeet je goodybag niet.

Het project is een initiatief van Art.1 Midden Nederland en Stichting Vreedzaam en mede-mogelijk gemaakt door Gemeente Amersfoort, Gemeente Utrecht, VSB Fonds en Vfonds. De creatieve partners die de campagne en de interactieve tool hebben vormgegeven en ontwikkeld zijn: Critical Mass, Filmmacht en SDGHUB Nederland.

  

 

Noot voor pers, niet voor publicatie bestemd: Het delen van de campagnefilm en het project is onder embargo tot 7 oktober 2023 Dit is de link naar de campagnefilm: https://vimeo.com/864123403 "Iedereen aan zet met de Grondwet" (onder embargo tot 7 oktober 2023) die op 7 oktober 2023 zal worden gelanceerd. De campagne bevat ook het bovenstaand campagnebeeld die zowel online als offline worden verspreid. Het belangrijkste platform voor de campagne is de website iedereenaanzet.nl  Voor meer informatie over dit bericht en andere persvragen kunt u contact opnemen met Shaun Voogd van Filmmacht of Paul van Heel van SDGHUB Nederland I via +31 644 73 58 33 of +31 630 38 82 35 I shaunvoogd@filmmacht.nl I paul@sdghub.nl      
Blijf op de hoogte binnen deze rubriek
Andere persberichten of expertquotes van deze organisatie:

Dit is een origineel bericht van Art.1 Midden Nederland

Ga naar alle berichten van deze organisatie.

Meer binnen de rubriek Onderwijs