'Ook op een frisse Hemelvaartsdag moeten mensen zich goed insmeren'

17 MEI 2023 13:35 | Weeronline

Dit is een expertquote van Rico Schröder, meteoroloog, Weeronline.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Even doorbijten met frisse dagen, maar daarna zonnebrand nodig | RTL Nieuws

Hemelvaartsdag wordt met temperaturen van 13 tot 16 graden een frisse dag, maar daarbij schijnt de zon flink. De zonkracht is 6 en dat betekent dat de onbeschermde huid binnen 15 tot 30 minuten kan verbranden. Dat verbranden gaat ongemerkt, want juist door de lagere temperaturen voelt de huid fris aan.

Bij zonkracht 6 kan de onbeschermde huid gemakkelijk verbranden. Vaak wordt gedacht dat de temperatuur iets te maken heeft met de zonkracht, maar dat is zeker niet het geval. De stand van de zon, de hoeveelheid bewolking en de dikte van de ozonlaag (die van dag tot dag varieert) bepalen hoe hoog de zonkracht is.

Juist op wat koelere dagen kan de onbeschermde huid snel verbranden. De temperatuur doet hier niets aan af en het advies is dan ook om tussen 12:00 en 15:00 uur goed te smeren als mensen op Hemelvaartsdag lang buiten zijn. Ook in het uur voor en na deze zonkrachtpiek kun je verbranden, maar dan net wat minder snel. Op warmere dagen smeren mensen zich veel sneller in als ze in de zon zijn, maar juist op de wat koelere dagen wordt het wel eens vergeten.

Niet alleen op Hemelvaartsdag is de kans op verbranden groot, ook de dagen daarna schijnt de zon flink en is de zonkracht 6. Geleidelijk wordt het dan warmer en zullen mensen vaak buiten zijn.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid