Maandverwachting juli: eerst fris en wisselvallig, later warmer

30 JUN 2024 07:00 | Weeronline

Juli zal vrij koel en wisselvallig van start gaan. Dit betekent dat er geregeld wat regen valt, maar de zon ook regelmatig schijnt. Richting het midden van het maand loopt de temperatuur op naar normale waarden van 21-24 graden. De tweede helft van de maand belooft nog wat warmer en minder wisselvallig te verlopen. Dat is goed nieuws voor de vakantiegangers in eigen land.

Voor de eerste helft van juli tonen de weermodellen een grote kans op wisselvallig weer, waarbij er iets meer neerslag valt dan normaal. Toch regent het daarmee veel vaker niet dan wel. In een gemiddelde julimaand regent het slechts 5% van de tijd en nu is dat misschien net iets vaker, maar nog altijd zullen de droge perioden overheersen. Tussen de buien en regenzones door zal de zon ook geregeld schijnen.

Begin juli waait de wind uit westelijke richtingen en daardoor is het met maxima van 18-22 graden wat aan de frisse kant voor begin juli. Normaal is het in de eerste tien dagen van juli 20-24 graden. Het is daarmee nu te fris om lekker aan het strand te liggen, maar het weer is heel geschikt om buiten lekker actief te zijn. Richting het midden van juli draait de wind naar het zuidwesten en daarmee wordt wat warmere lucht aangevoerd. De temperatuur loopt dan op naar normale waarden van 21 graden in het noordwesten tot 24 in het zuidoosten.

Warmere en drogere tweede helft van juli

In de tweede helft van juli, wanneer alle scholen zomervakantie hebben, neemt de kans op zomerse dagen toe. De temperatuur komt uit rond of iets boven de normaal van 22-25 graden. Daarmee hoeft de wind maar even uit het zuiden te waaien en het wordt zomers warm met maxima van 25 graden en meer.  

Mogelijk komt het in de tweede helft van juli ook een keer tot een tropische uitschieter. Normaal komt het in juli tot twee officiële tropische dagen (met 30 graden en meer) in De Bilt. Signalen voor extreme hitte met maxima boven de 35 graden zijn er vooralsnog niet.

Het weerbeeld bestaat daarbij uit een gebruikelijke mix van wolken, zon en een paar buien. De verwachte neerslaghoeveelheden liggen op een normaal niveau, daarmee lijkt de tweede helft van juli droger te verlopen dan de eerste helft.

Hoge zonkracht in juli en nog kans op hooikoorts

In juli zijn de dagen nog lang en komt de zonkracht vaak uit op 6-7. Bescherming tegen de zon is dan ook noodzakelijk. Het advies van Weeronline en het Huidfonds is dan ook weren, kleren of smeren. En wie last heeft van een graspollenallergie moet in juli nog rekening houden met klachten, al zal de bloei van het gras geleidelijk wel afnemen. Wel komen in juli nog veel kruiden tot bloei, waaronder de bijvoet. Deze plant veroorzaakt eind juli bij flink wat mensen hooikoortsklachten.

Online bericht: https://www.weeronline.nl/nieuws/maandverwachting-weer-juli-2024

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws