Noa (10) rijdt met ondersteuning op het grootste paard van stal

06 NOV 2017 17:56 | Fonds Gehandicaptensport

Noa heeft tijdens haar geboorte een zuurstoftekort gehad waardoor ze een zware motorische beperking heeft. Wat betekend dat ze niet kan praten, lopen en zonder ondersteuning niet kan zitten. Maar dat stopt Noa niet!

Noa communiceert doormiddel van oogbesturing, en ze heeft een hele hoop te zeggen! Want een sterke wil, dat heeft ze. Bij haar geboorte is er tegen haar ouders gezegd dat ze niks anders zou kunnen dan liggen. Maar Noa bewijst het tegendeel, ze doet niet één sport, maar vier sporten! Noa rijdt niet alleen paard, maar judoot, race runt en beklimt zelfs wanden. Race runnen is nog nieuw voor haar, maar aan enthousiasme ontbreekt het haar niet. Tijdens de informatieavond bij de atletiekbaan, heeft ze gelijk een hele ronde gelopen. Noa laat zich niet beperken. Het winnen van een wedstrijd in een lichaam dat niet doet wat je wilt, hoe leuk is dat.

Ook wat paardrijden betreft, Noa wilt altijd meer. Ze begon op een kleine pony, maar kwam er al snel achter daar geen uitdaging in zat. Na de tweede les, vond ze het tijd om op een groot paard te stappen. Nu rijdt Noa met minimale ondersteuning op het grootste paard van stal. Ze bereikt wat ze wilt bereiken. De moeder van Noa, Corina, heeft toen besloten om met haar baan te stoppen en Noa intensief te begeleiden en ondersteunen in haar dromen. Ze merkte dat Noa zo snel leerde, ze had de aandacht nodig om zichzelf te kunnen ontwikkelen en dat verdiende ze ook.

Noa’s kijkt onwijs op naar haar tweelingzus Jordan. Ze wilt alles doen wat haar zus ook doet, op haar eigen manier. Noa is ook erg fan van zichzelf, alles wat ze doet vind ze geweldig. Ze heeft meegedaan aan de City Run in Hilversum, daar trekt ze alle aandacht. Voor Noa is het net alsof iedereen voor haar komt en applaudisseert. Ze trekt alle camera’s met haar altijd stralende lach.

Ze is dol op zichzelf, dat brengt haar waar ze wilt komen. We kunnen allemaal een voorbeeld nemen aan Noa, eigenlijk is alles zo simpel. Noa is zo zwaar beperkt, maar voor haar is alles goed en is gelukkig op haar manier.

Heeft Noa een lach op jouw gezicht getoverd vandaag? Stem dan op haar, via www.unieksporten.nl/sporttalent!

Hoe werkt de verkiezing Uniek Sporttalent?

De verkiezing Uniek Sporttalent is een initiatief van Fonds Gehandicaptensport, ABN AMRO, Nederlandse Loterij, Ziggo en Sublime FM en wordt dit jaar voor de vierde keer gehouden. Een zoektocht naar de breedtesporter met een talent in de meest brede zin van het woord. Iemand die een inspiratie en voorbeeld is voor andere sporters met een handicap. Iemand die persoonlijke records heeft weten te verbreken of iemand die een grote persoonlijke of sportieve ontwikkeling heeft doorgemaakt. De deelnemers gaan de strijd aan om zoveel mogelijk stemmen en likes te verzamelen van het Nederlandse publiek. Na de halve finale (2 tot en met 12 november) gaan er 2 finalisten per categorie door. Een deskundige en onafhankelijke jury kiest uit deze finalisten de uiteindelijke winnaar; de sporter waarvan zij vindt dat deze de titel ‘Uniek Sporttalent ' en de bijbehorende prijzen verdiend. In de jury zitten onder andere Esther Vergeer (voormalig Paralympisch Kampioen rolstoeltennis) en Bibian Mentel (Paralympisch Kampioen Snowboarden). Op 28 november zullen de winnaars tijdens het Nationaal Gala voor de Gehandicaptensport in de Amsterdam ArenA gehuldigd worden.

Podium bieden

Fonds Gehandicaptensport zet zich in om sport voor iedereen met een handicap structureel en dichtbij huis mogelijk te maken. Met de verkiezing Uniek Sporttalent wil Fonds Gehandicaptensport een podium bieden aan de sporters om hen, en daarmee de gehandicaptensport, onder de aandacht brengen bij het Nederlandse publiek

Prijzenpakket

Naast de titel Uniek Sporttalent 2017 krijgen de winnaars ook een coaching/training op maat. De feitelijke invulling hiervan is op basis van de behoefte van de winnaars. Tevens ontvangt hij/zij een geldbedrag van €750,- om voor zichzelf te besteden aan sport- en/of spelmateriaal. De sportvereniging of -organisatie waar de sporter actief is, krijgt een bedrag van maar liefst € 5.000,- als stimuleringssubsidie. Te gebruiken voor de (door)ontwikkeling van de gehandicaptensport binnen de betreffende sportorganisatie. 

 

Onderschrift foto: Noa Baumbach (Amersfoort), halve finalist verkiezing Uniek Sporttalent 2017 Stem op Noai via: https://www.unieksporten.nl/sporttalent/deelnemers/106/noa-baumbach/halve-finale Voor meer informatie over Fonds Gehandicaptensport en/of de Verkiezing Uniek Sporttalent kunt u terecht bij Sophie Oostveen. M: 06-53239521, E: sophie@fondsgehandicaptensport.nl Fonds Gehandicaptensport zet zich in om sport voor iedereen met een handicap structureel mogelijk te maken, het sportaanbod te verbeteren en te vergroten en meer aandacht te vragen voor de gehandicaptensport. Dit doet zij samen met haar 1%FairShare® partners, ambassadeurs, donateurs, supporters en vrijwilligers. Als één team achter de sporters met een handicap. Omdat iedereen moet kunnen sporten, omdat niemand buitenspel mag staan. Kijk voor meer informatie op www.fondsgehandicaptensport.nl De verkiezing Uniek Sporttalent wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van 1% FairShare® partners ABN AMRO, Nederlandse Loterij en onze mediapartners Ziggo en Sulbime FM. ABN AMRO ondersteunt als Partner van de Toekomst deze verkiezing, omdat ook zij het belangrijk vindt dat sporters met een handicap gestimuleerd worden bij het ontdekken en ontwikkelen van hun talent. Daarbij gaat het om talent in de meest brede zin van het woord. Kijk voor meer informatie op https://www.unieksporten.nl/sporttalent

Meer binnen deze rubriek