Voor 1 januari 2022 moeten (land)bouwvoertuigen zijn geregistreerd. Registreren kan makkelijk en snel online, als je van tevoren de benodigde voertuiggegevens opzoekt. Doe het op tijd, vóór de drukke zomermaanden bijvoorbeeld.
Verplichte registratie
Voor het eind van dit jaar moeten land- en bosbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS), land- en bosbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken zijn geregistreerd. Zijn ze dat niet, dan mogen ze na 31 december 2021 niet meer op de weg. Inmiddels zijn 150.000 voertuigen geregistreerd, iets meer dan een kwart van de verwachte 550.000 (land)bouwvoertuigen.
Juiste gegevens zoeken
Als eerste moet je nagaan of je voertuig of werktuig geregistreerd moet worden. Is dat het geval, dan moet je gegevens als VIN, bouwjaar en handelsbenaming op het voertuig vinden. Vanaf half juni wil de RDW ook een foto van het typeplaatje met VIN. Online registreren van het voertuig is eenvoudig. Als de juiste gegevens worden aangeleverd, kan de aanvraag ook snel worden afgehandeld.
Tijd besparen
Om tijd te besparen, is het dus handig om de aanvraag goed voor te bereiden. Veel behulpzame informatie staat op de website van de RDW. Zo staat er een keuzehulp die met gerichte vragen bepaalt of een voertuig of werktuig geregistreerd moet worden. Per voertuigsoort staat uitgelegd wat de nieuwe regels zijn, zoals wanneer je ook een kentekenplaat nodig hebt. Ook is op de website een hulpformulier te vinden . Hierop staan alle benodigde voertuiggegevens. Door dit formulier uit te printen en in te vullen, is de registratie een fluitje van een cent. Voor extra uitleg over waar sommige gegevens te vinden zijn, staat er ook een filmpje op de website.
Kentekenplaat en verzekering
Op elk (land)bouwvoertuig dat harder gaat dan 25 km/h moet een kentekenplaat. Ook een voertuig waarvoor een ontheffing nodig is, moet een kentekenplaat hebben. Vanaf 1 januari 2025 geldt de verplichting tot het voeren van een eigen kentekenplaat voor elk geregistreerd voertuig. Geregistreerde land- en bosbouwtrekkers en MMBS’en moeten net als nu ook worden verzekerd, maar na registratie specifiek op kenteken. Daarvoor moet het kenteken en de meldcode worden doorgegeven aan de verzekeraar. Dit moet ook als het voertuig voor de registratie al bij de betreffende verzekeraar was verzekerd. Tot slot geldt voor trekkers op wielen met een snelheid boven de 40 km/h dat ze onder de APK-plicht vallen.
Dit is een origineel bericht van RDW
Ga naar alle berichten van deze organisatie.