Het concept klimaatakkoord van Glasgow is te vaag en weinig ambitieus

11 NOV 2021 13:45 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Maarten van Aalst, Het Rode Kruis, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Eindstrijd begonnen in Glasgow: oplossing voor klimaatongelijkheid is nog ver weg | De Volkskrant

Het concept klimaatakkoord van Glasgow is te vaag en weinig ambitieus. Er moet op minstens vier punten helderheid komen, anders is Glasgow een mislukking voor de meest kwetsbare mensen die nu al de hardste klappen krijgen.

Ten eerste is het te vaag over hóe we onder de 1,5 graden blijven, met snelle reductie van emissies tot 2030. Recente analyses laten zien dat we veel te weinig doen om ons aan te passen. Het gaat vaak om simpele investeringen zoals een waarschuwingssysteem, het herstellen van mangrovebossen aan de kust, of aanpassingen in gewassen die beter tegen droogte kunnen. Investeringen vooraf kosten vaak een fractie van de schade als het te laat is.

Ook is onduidelijkheid over de financiering voor de risico’s in de meest kwetsbare landen — alle rampen waar we als Rode Kruis nu al dagelijks mee te maken hebben. De beloofde verdubbeling van de financiering voor adaptatie brengt ons nog steeds niet op het niveau waar wij, samen met de kwetsbare landen en VN-Secretaris Generaal Guterres, voor pleiten.

Ten derde ontbreekt het aan concrete toezeggingen over financiering voor de gevolgen van klimaatverandering die mensen nu al ondervinden. We zijn te laat met emissiereductie, wij doen te weinig om ons aan te passen, dus we ondervinden nu de gevolgen. In Nederland met honderden doden door hitte, in Duitsland en België met 200 doden door overstromingen, in Australië met de hevige bosbranden. Maar in al die rijke landen is er tenminste voldoende geld om gemeenschappen te helpen en de schade te herstellen. In de kwetsbaarste landen is dat niet het geval, en worden mensen met elke ramp kwetsbaarder voor de volgende.

Dat brengt me bij het vierde punt: meer van dat geld moet terecht komen bij de armste mensen die de hardste klappen krijgen. Er zijn in Glasgow allerlei toezeggingen gedaan over “locally-led adaptation” maar die ontbreken in de huidige tekst.

Zonder concrete steun aan de meest kwetsbare mensen om zich aan te passen en de klappen op te vangen (loss and damage in jargon) wordt Glasgow een mislukking.

Maarten van Aalst is Directeur van het internationale Rode Kruis Klimaatcentrum

Meer binnen de rubriek Politiek en actualiteiten