Studentenverenigingen nog steeds in trek ondanks imagoschade

16 AUG 2022 09:00 | Counter Collective

Hoogtepunten onderzoek naar ontgroeningen en studentenverenigingen onder studenten

  • Ruim een derde (38 procent) denkt dat het doorlopen van een ontgroening een band voor het leven schept, die je zonder ontgroening niet bereikt. Van de studenten die lid zijn van een studentenvereniging is dit tweederde (64 procent)
  • Vorig jaar vond ruim zestig procent het terecht dat de dispuutsontgroeningen bij het A.S.C. voor 2021 waren afgeschaft. Nu vindt 82 procent het goed dat het corps de ontgroening een andere invulling geeft
  • Een kleine minderheid van 48 procent staat achter besluit van Amalia om geen lid te worden van het Corps. Een ruime meerderheid van 78 procent gunt haar de ervaring van een studentenvereniging 
  • 78 procent zegt dat ze het zouden aangeven wanneer ze over hun grens dreigen te gaan bij een ontgroening (vorig jaar was dit tachtig procent)
  • 8 procent vindt aansluiting bij een studentenvereniging handig voor "je carrière later"; Van de studenten die lid zijn van een studentenvereniging is dit 3 procent. 87 procent ziet het vooral als een mogelijkheid om nieuwe mensen te leren kennen of het studentenleven op te leuken (bij leden is dit 95 procent)

Het verenigingsleven staat de afgelopen tijd weer volop in de aandacht. De seksistische uitspraken binnen het Amsterdamsch Studenten Corps (A.S.C.) leveren negatieve publiciteit op. Ook de heftige ontgroeningen die studenten moeten doorlopen om binnen te komen bij een vereniging staan niet bepaald in een goed daglicht. Ondanks de commotie zijn studentenverenigingen nog steeds in trek. Ruim 78 procent van de studerende jongeren begrijpt namelijk wel dat studenten lid zijn van een vereniging. Toch is bij de helft hun mening over studentenverenigingen in negatieve zin beïnvloed vanwege de publiciteit naar aanleiding van de speeches vorige maand en de excessen bij ontgroeningen vorig jaar. StudeerSnel.nl ondervroeg voor het tweede jaar op rij duizend studenten over dit onderwerp.  

Onlangs maakte het A.S.C. bekend dit jaar de ontgroening voor nieuwe leden een andere invulling te geven vanwege alle ophef. De nadruk ligt op het leren kennen van het bestuur, de leden en de geschiedenis van de vereniging. Er vinden geen beproevingen plaats. Ruim 82 procent van de ondervraagden staat achter dit besluit. StudeerSnel.nl vroeg studenten ook of zij het tijdens een ontgroening aangeven als zij het te ver vinden gaan. Hiervan geeft 78 procent van de jongeren aan dat ze dit verwachten te doen, ten opzichte van tachtig procent vorig jaar. 

Studenten oneens met Amalia 

Dat er vrouwonvriendelijk en/of grensoverschrijdend gedrag binnen studentenverenigingen plaatsvindt is de afgelopen weken duidelijk geworden. Meer dan een kwart van de jongeren die gepeild zijn door StudeerSnel heeft dit tijdens zijn of haar lidmaatschap gezien of meegemaakt. Dit gedrag heeft Amalia’s beslissing om lid te worden van het Amsterdamsch Studenten Corps beïnvloed. Een kleine minderheid van 48 procent geeft aan het eens te zijn met Amalia haar beslissing om geen lid meer te worden van het Corps. Toch geeft een ruime meerderheid van 78 procent aan dat zij haar wel de ervaring van een studentenvereniging gunnen. 

Marnix Broer, mede-oprichter en CEO van StudeerSnel.nl: “Ik begrijp dat studenten het leuk en misschien ook wel spannend vinden lid te worden van het Corps. Maar een echte ontgroening lijkt niet nodig. Slechts een derde van de ondervraagde studenten zegt dat het een band voor het leven schept die je zonder ontgroening niet zou kunnen bereiken.” Niet geheel onverwachts denken leden daar anders over. In die groep ziet tweederde (64 procent) door de ontgroening een levenslange bondgenootschap voor zich.”

Vooral sociale motieven

Studenten zien het corps allang niet meer als een old boys network waardoor ze in een kruiwagen een glansrijke carrière binnenrijden. Gevraagd naar de belangrijkste reden om lid te worden van een studentenvereniging, vindt slechts acht procent dit handig voor "je carrière later". Van de studenten die lid zijn van een studentenvereniging is dit zelfs maar drie procent. Zij zien dit bijna allemaal (op 5 procent na) vooral als een mogelijkheid om nieuwe mensen te leren kennen of het studentenleven op te leuken (totaal leden en niet-leden 87 procent).

Over het onderzoek Het onderzoek werd uitgevoerd op tussen 8-11 augustus 2022 onder 1.003 studenten die gebruik maken van StudeerSnel.nl. De helft daarvan is lid van een studentenvereniging. Over StudeerSnel.nl  StudeerSnel, in het buitenland actief onder de naam StuDocu, is een van origine Nederlands platform dat wereldwijd is uitgegroeid tot een community met internationale allure. Het behoort tot de top 2 van wereldwijde EdTech platformen. Momenteel gebruiken elke maand meer dan 24 miljoen studenten StudeerSnel om toegang te krijgen tot hoogwaardig studiemateriaal. Studenten van 2.200 universiteiten stellen de beste documenten beschikbaar om te bekijken of te downloaden. De visie van StudeerSnel is alle studenten wereldwijd te helpen een eerlijk speelveld te creëren door iedereen toegang te geven tot dezelfde documenten, ook docenten, en het onderwijs naar een hoger te niveau tillen. www.studeersnel.nl 

Meer binnen deze rubriek