Meer aanvragen dan ooit voor het Schadefonds Geweldsmisdrijven

15 MRT 2022 10:00 | Het Schadefonds Geweldsmisdrijven

Sinds 1 januari 2021 voert het Schadefonds Geweldsmisdrijven de Tijdelijke regeling financiële tegemoetkoming voor slachtoffers van geweld in de jeugdzorg uit. Naast de reguliere aanvragen van slachtoffers van geweldsmisdrijven heeft het Schadefonds ruim 7.000 aanvragen ontvangen voor de tijdelijke regeling. In 2021 keerde het Schadefonds Geweldsmisdrijven in totaal 36,9 miljoen euro uit aan tegemoetkomingen. Waarvan 20,4 miljoen euro aan 9.265 slachtoffers van geweldmisdrijven en 16,5 miljoen euro aan 3.479 slachtoffers van geweld in de jeugdzorg. Lees meer in het jaarverslag 2021 van het Schadefonds Geweldsmisdrijven.

In het teken van de tijdelijke regeling slachtoffers geweld in de jeugdzorg

In 2021 zijn er voor de tijdelijke regeling in totaal 7.089 aanvragen ingediend. Er is 16,5 miljoen euro uitgekeerd aan 3.479 slachtoffers van geweld in de jeugdzorg. Het Schadefonds heeft veel meer aanvragen ontvangen dan verwacht en moest daardoor haar uiterste best doen om al deze aanvragen te behandelen. Directeur Monique de Groot: "We konden vooraf moeilijk inschatten hoeveel mensen gebruik zouden maken van deze regeling. De regeling loopt van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2022 en we hielden rekening met 2.000 aanvragen in twee jaar. Dat zijn er ruim 7000 in het eerste jaar geworden". In eerste instantie kostte het moeite om de grote hoeveelheid aanvragen op tijd te verwerken. Daarom is het team dat de regeling uitvoert bij het Schadefonds fors uitgebreid. "Deze aanvragen gaan over schrijnende situaties. Tegelijkertijd is vaak onderzoek nodig om de aanvraag zorgvuldig te kunnen beoordelen en dat kost tijd. We kunnen de aanvragers ook goed ondersteunen bij het doen van onderzoek en het verzamelen van bewijsmateriaal. De medewerkers hebben hard gewerkt aan dit resultaat. Gezien de omstandigheden ben ik tevreden over de gang van zaken", zegt De Groot.

Aanvragen geweldsmisdrijven

Naast de aanvragen van de tijdelijke regeling behandelde het Schadefonds 9.265 reguliere aanvragen van slachtoffers van geweldsmisdrijven. In 2021 deed het Schadefonds dit al 45 jaar: een jubileumjaar dat vanwege de corona maatregelen online aandacht kreeg. Deze beslissingen leidden tot een totaal uitgekeerd bedrag van 20,4 miljoen euro. De gemiddelde tegemoetkoming per slachtoffer bedroeg 4.219 euro. Het Schadefonds ontving de meeste aanvragen voor mishandeling (43%). Ook misdrijven tegen de zeden (17%) kwamen veel voor.

Het doel van het Schadefonds is om gemiddeld binnen 12 weken te beslissen op aanvragen, dit was gemiddeld 13 weken in 2021. Het grote aantal aanvragen had zijn weerslag op de doorlooptijden. De Groot: "Om aanvragen goed en met zorg af te handelen, nemen wij persoonlijk contact op met de aanvrager. Dat vormt een belangrijk onderdeel van de behandeling van de aanvraag."

Verwachtingen voor 2022

Het Schadefonds verwacht ook in 2022 een groot aantal aanvragen voor de tijdelijke regeling slachtoffers jeugdzorg. "Dit onderwerp leeft sterk in onze samenleving. Geweld tegen jonge mensen, in welke vorm dan ook, is niet acceptabel. Wat is gebeurd kunnen wij niet terugdraaien. Wat wij wel kunnen doen is deze mensen erkenning geven voor het leed dat ze is aangedaan", zegt de Groot. "Wij merken aan de reacties dat dit veel van hen goed doet."

Over het Schadefonds

Het Schadefonds Geweldsmisdrijven is een zelfstandig onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het Schadefonds geeft een financiële tegemoetkoming aan slachtoffers van geweldsmisdrijven die ernstig psychisch of fysiek letsel opliepen. Ook nabestaanden van mensen die door een geweldsmisdrijf of dood-door-schuld om het leven zijn gekomen kunnen een aanvraag indienen. Daarmee erkent het Schadefonds namens de samenleving vanuit de overheid het onrecht dat hun is aangedaan. Zo draagt het Schadefonds bij aan herstel van vertrouwen en doet recht aan slachtoffers en hun naasten.

Meer binnen de rubriek Diversiteit, lifestyle en mode