Recordaantal bezoekers voor het Koninklijk Paleis Amsterdam in 2023

01 FEB 2024 15:01 | Koninklijk Paleis Amsterdam

Het Koninklijk Paleis Amsterdam heeft in 2023 een recordaantal van 303.839 bezoekers ontvangen. Het Paleis was 229 dagen open, waarmee het gemiddeld hoogste aantal bezoekers ooit werd verwelkomd. Deze cijfers overtreffen de gemiddelde bezoekersaantallen van het pré-coronajaar 2019.

In 2023 bezochten 52.852 kinderen en jongeren tot 18 jaar het Koninklijk Paleis met gratis toegang. Daarvan kwamen 10.966 leerlingen in klassikaal verband. Onderwijsgroepen wisten het Paleis in 2023 goed te vinden, er werden 432 onderwijsrondleidingen gegeven. Daarnaast groeide het aantal bezoekers met een stadspas of museumkaart.

Koninklijk Paleis Amsterdam in 2024

Het Koninklijk Paleis Amsterdam is het officiële ontvangstpaleis van Zijne Majesteit de Koning. Het wordt actief gebruikt bij staatsbezoeken, prijsuitreikingen en andere koninklijke ontvangsten. 

De Koning stelt het Paleis voor het grootste deel van het jaar open voor publiek, om het een levendige functie voor de hoofdstad te laten vervullen.

Ook in 2024 is het Koninklijk Paleis het grootste deel van het jaar open voor publiek. Alle bezoekers ontvangen het publieksboekje Sporen van Slavernij en een gratis multimediatour. Voor kinderen is er een speciale interactieve audiotour, met Prins Louis als gids voor de jongsten (5-8 jaar) of  een spannende zoektocht naar de gestolen vredestak voor de avontuurlijke leeftijdsgroep (9-12 jaar). Daarnaast is er een ruim aanbod aan themarondleidingen voor alle leeftijdsgroepen.

Onderwijs

Voor scholen heeft het Koninklijk Paleis een uitgebreid aanbod van lesprogramma’s  en interactieve rondleidingen. De gidsen dagen leerlingen met prikkelende doordenkvragen en creatieve kijkopdrachten uit om betekenis te geven aan beelden, schilderijen en ruimtes. Door heden en verleden te verbinden dragen interactieve rondleidingen bij aan de vorming van identiteit, burgerschap en cultuurhistorisch besef.

Tentoonstelling 29 juni t/m 22 september

In de zomermaanden van 2024 kunnen bezoekers van het Paleis genieten van een bijzondere tentoonstelling. Onder de titel Hoog, Kijk omhoog  komen de verhalen van het dak  tot leven. Hoogtepunt van de tentoonstelling is de gerestaureerde 17e-eeuwse windvaan, in de vorm van een koggeschip, een unieke kans om deze van dichtbij te bewonderen.

Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2024

In het najaar is de tentoonstelling van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2024 te zien. De jaarlijks terugkerende presentatie van het beste werk van jonge schilders in Nederland.

Amsterdam 750

Het Koninklijk Paleis Amsterdam organiseert in het jubileumjaar tal van bijzondere activiteiten. Het Koninklijk Paleis Amsterdam viert de 750ste verjaardag van de stad Amsterdam graag met iedereen. Nadere berichtgeving zal volgen via de website en social kanalen.

Download hier de infographic over 2023

Download hier het publieke jaaroverzicht 2022

Download hier high-res beeldmateriaal

www.paleisamsterdam.nl

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Josine Pelleboer, marketing-communicatie, Koninklijk Paleis Amsterdam - j.pelleboer@dkh.nl Downloads van de infographic over 2023, het publieke jaaroverzicht 2022 en high-res beeldmateriaal is via de link in het persbericht te vinden of via de perspagina van het Paleis: https://www.paleisamsterdam.nl/pers/

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws