Ilse van Wijk
Aanleiding:
GPSR - productveiligheidsverordening | NVWA
De nieuwe Europese wetgeving om de veiligheid van consumentenproducten te waarborgen biedt geen garantie dat alle producten ook daadwerkelijk veilig zijn. Daarvoor is de aanwas te groot. Consumenten kunnen gezamenlijk bijdragen aan betere bescherming door onveilige producten ook zelf te melden.
Op 13 december is de General Product Safety Regulation (GPSR) ingegaan. Dit is een nieuwe Europese wet om de veiligheid van consumentenproducten beter te waarborgen. De consument zelf speelt hierbij een cruciale rol: als zij onveilige producten melden kunnen de juiste instanties sneller ingrijpen om de risico's van deze producten verminderen.
Marktdeelnemers waren ook vóór de GPSR verantwoordelijk voor de veiligheid van de producten die zij verkochten. Maar de nieuwe wet introduceert meer transparantie; zo moet nu bij elk product duidelijk zijn waar het vandaan komt. Ook moeten de contactgegevens van de fabrikant, gemachtigde van de fabrikant of importeur op het product staan. Voor buiten de EU gefabriceerde producten moet de fabrikant – ook bij online verkoop – een vertegenwoordiger binnen de EU aanwijzen die toeziet op naleving van de GPSR-regels.
Desondanks kunnen consumenten er nog niet zeker van zijn dat alle producten veilig zijn. Er komen dagelijks zo veel nieuwe producten op de markt dat het onmogelijk is om elk product te controleren. Consument kunnen onveilige producten wel melden bij de juiste instanties. Dankzij de GPSR kunnen onveilige producten vervolgens sneller worden getraceerd en van de markt worden gehaald, bijvoorbeeld met een terugroepactie. Zo dragen consumenten gezamenlijk bij aan de bescherming tegen onveilige producten.
Dit is een origineel bericht van VeiligheidNL
Ga naar alle berichten van deze organisatie.