Praktijkervaring van uitzendkrachten is een brancheverklaring waard

24 APR 2017 10:45 | STOOF

STOOF heeft in samenwerking met de werkgeversorganisatie Technische Groothandel, de Technische Unie, TNO, en Randstad ervoor gezorgd dat de eerste 16 uitzendkrachten een brancheverklaring ontvangen. Daarin staat vermeld welke taken en verantwoordelijkheden zij beheersen in relatie tot de desbetreffende opleiding op MBO 2 niveau.

Het afgelopen jaar heeft STOOF samen met TNO ingezet op een drietal pilots “Ontwikkelbanen”, om voor uitzendkrachten zonder startkwalificatie beter in kaart te brengen wat hun opgedane competenties in het uitzendwerk zijn en daar waar mogelijk al werkend nieuwe kennis en vaardigheden op te doen.

De pilot bij de Technische Unie is nu afgerond en 16 uitzendkrachten krijgen hun brancheverklaring en een scholingsbudget vanuit STOOF. De tweede pilot bij DHL met Start People zal in mei worden afgerond en ook daar ontvangen de uitzendkrachten een brancheverklaring maar dan van Transport en Logistiek Nederland. De brancheorganisaties erkennen de verklaring als geldig voor hun hele bedrijfstak. 
De derde pilot met InPerson is reeds afgerond en is afgesloten met een ECVET-certificaat (Europees systeem voor erkenning van elders behaalde leerresultaten), ook voor 16 uitzendkrachten.

Deze brancheverklaringen hebben grote voordelen voor zowel uitzendkracht, uitzendwerkgever en inlenende werkgever.
De uitzendkracht heeft een document waarin duidelijk te zien is wat hij of zij beheerst aan taken. De marktwaarde neemt toe en het draagt bij aan werkzekerheid. De uitzendwerkgever en inlenende werkgever beschikken hierdoor over een pool van vaardige uitzendkrachten (snel inzetbaar, gemotiveerd, voorselectie voor eventuele doorstroom naar vast contract) en het imago van de uitzender bij uitzendkrachten verbetert, zeker bij een krappere arbeidsmarkt. 
De uitzendwerkgever en inlenende werkgever laten zien maatschappelijk verantwoord te ondernemen.

De uitzendkrachten zijn door de praktijkopleider van de Technische Unie (Erkend Leerbedrijf) beoordeeld op basis van het officiële MBO kwalificatiedossier. Dit is een hele praktische manier van waarderen van praktijkervaring. De uitzendorganisatie heeft de begeleiding verzorgd en daar waar mogelijk de uitzendkrachten op verschillende werkplekken ingezet zodat zij verschillende competenties konden laten zien en verder ontwikkelen.


Het ontvangen van de brancheverklaring is voor laagopgeleide uitzendkrachten een geweldige opsteker, hierdoor groeit het zelfvertrouwen en dat zal bijdragen aan een Leven Lang Ontwikkelen. Ze hebben bewezen dat ze iets kunnen en dat zet aan tot verder leren.

Op onze homepage treft u een animatie aan van de Ontwikkelloopbanen http://www.stoof-online.nl

Stichting Opleiding & Ontwikkeling Flexbranche (STOOF) is het scholingsfonds voor de flexbranche. STOOF stimuleert, initieert en financiert opleidingen voor flexibele en vaste medewerkers binnen de flexbranche en wordt paritair bestuurd door: ABU, NBBU, CNV Vakmensen, FNV, LBV en De Unie.

Meer binnen deze rubriek