Den Haag, 16 januari 2025 – De wereld is in transitie, en de EU moet zich aanpassen. De nieuwste HCSS trendanalyse “Chaos, Orde en Machtspolitiek” benadrukt: strategische autonomie, het vergoten van de defensiecapaciteit en samenwerking met het mondiale zuiden zijn cruciaal.
Minister van Defensie Ruben Brekelmans ontving vandaag van Rob de Wijk en Frank Bekkers de nieuwe HCSS Strategische Monitor, het jaarlijkse rapport dat trends en ontwikkelingen in de internationale orde volgt die van invloed zijn op de nationale veiligheidsbelangen van Nederland en Europa.
Minister Brekelmans: "Voor Defensie is het van groot belang de geopolitieke turbulentie en stapeling van veiligheidsdreigingen te doorgronden. De strategische monitors zijn hiervoor een waardevol instrument. Deze stellen ons in staat om ons beter te wapenen tegen toekomstige dreigingen, te anticiperen op mogelijke scenario’s en internationale partnerschappen te versterken."
De Strategische Monitor ziet een aantal uitdagingen waar snel op moet worden geacteerd:
Onderzoekers Frank Bekkers, Rob de Wijk, Jesse Kommandeur en Ron Stoop beschrijven een meer transactionele wereldorde waarin autocratische regimes en principes zoals niet-inmenging en staatskapitalisme een grotere rol zullen spelen. Dit vraagt van de EU en haar partners, waaronder die van de NAVO en gelijkgestemde landen, om hechter samen te werken en sterke relaties met landen in het mondiale zuiden op te bouwen. Deze en andere uitdagingen, zoals hybride dreigingen, vereisen een duidelijke visie over waar de EU naar toe wil, welke uitdagingen daarbij moeten worden overwonnen en hoe de bevolking weerbaarder kan worden gemaakt in het schemergebied tussen oorlog en vrede.
Strategische koerswijzigingen vereist
De HCSS-analyse benadrukt dat de EU gesteund door Nederland structurele hervormingen moet doorvoeren om haar concurrentiekracht, innovatievermogen en veerkracht te versterken. Handelsverdragen moeten worden gezien als instrumenten om strategische partnerschappen te smeden om sterker in de wereld te staan. Maar groeiende weerstand tegen globalisering en een verouderd narratief van een multilaterale wereldorde bemoeilijken het afsluiten daarvan. Het is daarom van belang dat de politieke en publieke weerzin tegen dergelijke verdragen wordt overwonnen.
De EU moet, gesteund door Nederland, nieuwe geopolitieke partnerschappen sluiten, waarbij minder nadruk wordt gelegd op westerse waarden en meer op gedeelde belangen. In landen uit het mondiale zuiden wegen economische ontwikkeling en stabiliteit namelijk vaak zwaarder dan democratische waarden. Dit is des te belangrijker om dat wereldwijd sprake is van een verdere democratische terugval on het eroderen van de liberale wereldorde waardoor het aantal gelijkgestelde landen afneemt.
Daarnaast moet de EU haar defensiecapaciteit vergroten en echte strategische autonomie nastreven om een sterkere positie in de geopolitieke arena te verwerven.
De HCSS Strategische Monitor 2025 “Chaos, Orde en Machtspolitiek” is te downloaden via: https://hcss.nl/report/strategische-monitor-2025/
Dit is een origineel bericht van The Hague Centre for Strategic Studies
Ga naar alle berichten van deze organisatie.