Na de Russische inval in Oekraïne is een grootschalige en zelfs nucleaire oorlog in Europa niet meer ondenkbaar, maar Europese landen staan pas aan het begin van een periode van herbewapening en wederopbouw van hun defensieapparaat.
Een nieuwe studie van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) analyseert welke voorlopige lessen we kunnen leren na één jaar oorlog in Oekraïne. Deze eerste analyse heeft een focus op het landgevecht, want hoewel de Oekraïneoorlog vele dimensies kent, draait deze strijd in de kern vooral om het verdedigen, veroveren en heroveren van grondgebied waarbij de Russische en Oekraïense legers de hoofdrol spelen.
HCSS maakte een analyse van de voorlopige lessen voor het landoptreden die hieruit getrokken kunnen worden. Strategisch analisten Frederik Mertens, Björn de Heer, Tim Sweijs, Paul van Hooft en Frank Bekkers komen tot een aantal belangrijke observaties:
De combinatie van dreiging en impact van dit type grootschalige conventionele oorlog vereist voorbereiding op een worst-case scenario. Het is raadzaam dat Europese krijgsmachten hierbij gebruikmaken van inzichten over strategie, organisatie en bevelvoering, technologie en platforms, wijze van optreden, en training en opleiding, op basis van een analyse van deze verschrikkelijke oorlog op het Europees continent.
Dit is een origineel bericht van HCSS
Ga naar alle berichten van deze organisatie.