Nieuw HCSS rapport: Nederlandse steden staan de komende decennia voor complexe uitdagingen

21 JAN 2025 11:00 | The Hague Centre for Strategic Studies

Nederlandse steden worden de komende tien tot twintig jaar geconfronteerd met complexe uitdagingen op het gebied van veiligheid en leefbaarheid, veroorzaakt door zowel voorspelbare als onzekere factoren. Dat stellen onderzoekers van denktank HCSS in een nieuw rapport, uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse politie. Het rapport analyseert hoe lange termijn trends zoals vergrijzing, migratie, klimaatverandering, technologisering en economische onzekerheid de stedelijke ontwikkeling beïnvloeden.

Bevolkingsgroei, ruimtelijke verdichting, en technologische veranderingen zetten druk op stedelijke voorzieningen en de sociale cohesie. Klimaatverandering, geopolitieke spanningen en de toename van digitale criminaliteit vergroten de kwetsbaarheid van steden. Bovendien versterken problemen in kwetsbare wijken en de effecten van superdiversiteit sociale en ruimtelijke spanningen.

De veranderende stedelijke omgeving vereist strategische aanpassing door de politie. Het onderzoek biedt inzichten om beter in te spelen op een steeds complexer stedelijk werkveld.

Belangrijkste uitdagingen:

  • Kwetsbare wijken: Structurele armoede, beperkte voorzieningen en sociale onrust blijven hardnekkige problemen. Oplossingen vergen een duurzame en integrale aanpak.
  • Superdiversiteit: De toenemende culturele diversiteit leidt tot sociale complexiteit en roept vragen op over integratie, gedeelde waarden en stedelijke identiteit.
  • Vergrijzing: De vergrijzende bevolking vraagt om aanpassingen in huisvesting en zorg, zonder een gebalanceerde generatieverdeling te verstoren.
  • Openbare orde: Steden zien een toename van maatschappelijke onrust, demonstraties en polarisatie.
  • Psychische problematiek: De stijgende aantallen mensen met verward gedrag vragen om meer zorgcapaciteit en opvang.
  • Criminaliteit: De concentratie van economische en sociale activiteiten in steden maakt ze aantrekkelijk voor georganiseerde criminaliteit en ondermijning.
  • Extremisme: Digitale technologieën faciliteren extremistische netwerken die steeds vaker opereren buiten het zicht van traditionele handhavingsmethoden.
  • Klimaatverandering: Steden zijn extra gevoelig voor klimaatrisico’s, met name sociaal kwetsbare gebieden.

De cumulatieve effecten van de hierboven beschreven uitdagingen brengen steden in gevaar om vast te lopen, stelt hoofdauteur Gerben Bakker.

Nederlandse steden moeten verder kijken dan acute problemen en gezamenlijk strategisch beleid ontwikkelen, een langetermijnvisie gesteund door provincies en het Rijk. Deze integrale en toekomstgerichte benadering is essentieel om Nederlandse steden leefbaar en veerkrachtig te houden te midden van toenemende druk en complexiteit.

Om effectief in te spelen op de uitdagingen van de toekomst, moeten beleidsmakers rekening houden met zowel lokale verschillen als gemeenschappelijke stedelijke trends. Flexibiliteit en strategische planning zijn essentieel om de veiligheid en leefbaarheid in Nederlandse steden te waarborgen.

 

Meer binnen de rubriek Politiek en overheid