'Uitstel elektrificatie deelauto’s Amsterdam en Groningen raakt aanbieders hard'

11 APR 2025 11:27 | MyWheels
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Laurens van de Vijver

Aanleiding:
Amsterdam stelt verplichting uitstootvrije deelauto’s uit tot 2028 | Het Parool

Gemeente Amsterdam heeft de datum waarop alle deelauto's in de stad elektrisch moeten zijn verschoven naar 1 januari 2028. Groningen nam deze week een vergelijkbaar besluit. De besluiten zijn echter onnodig, want deelauto-aanbieders hebben laten zien dat volledige elektrificatie binnen de eerder gestelde termijn wel degelijk mogelijk is.

De eerdere ambities van de gemeenten Amsterdam en Groningen voor volledige elektrificatie in 2025 hadden tot gevolg dat deelauto-aanbieders flink hebben geïnvesteerd in de elektrificatie van de vloot. Nu elektrificatie voor andere aanbieders voorlopig niet nodig blijkt, zet dat de kosten voor het aanbieden van elektrische deelauto's nog meer onder druk. De aanbieders die hebben geïnvesteerd ervaren een concurrentienadeel, omdat elektrisch autodelen een veel duurdere en complexere businesscase is dan fossiel autodelen.

Een bijkomende uitdaging is de versnelde afbouw van de korting op motorrijtuigenbelasting op elektrische voertuigen. De besluiten staan haaks op een gezonde infrastructuur die elektrisch deelvervoer mogelijk maakt.

Laadpalen in eigen beheer reden voor tekort

De gemeente Groningen geeft aan dat een tekort aan laadpalen de reden is van het besluit. De gemeente heeft vrijwel alle laadpalen in de stad in eigen beheer en weigert de plaatsing van laadpalen door commerciële aanbieders. Hierdoor ontstaat onnodig een tekort aan palen en loopt de gemeente bovendien de synergie tussen deelvervoer en het elektriciteitsnet mis.

Gemeente Utrecht pioniert met elektrische deelauto's die op piekmomenten stroom zullen terugleveren aan het net om zo netcongestie tegen te gaan. Elektrische deelauto's bieden zo een extra functie, namelijk het faciliteren van de energietransitie in steden. MyWheels had deze rol ook graag in Groningen vervuld, maar door de opstelling van de gemeente wordt dat lastig.

Alle zeilen bijzetten

De besluiten worden genomen in een periode waarin gemeenten juist alle zeilen bij moeten zetten om doelen op het gebied van leefbaarheid, luchtkwaliteit en netcongestie te halen. Het lijkt er ook niet op dat de gemeenten hun instrumenten zullen inzetten om het speelveld op een andere manier gelijk te trekken, zoals het invoeren van goedkopere vergunningen voor elektrische deelauto's en duurdere voor de fossiele deelauto.

Meer binnen de rubriek Politiek en overheid