Startup vervangt eeuwenoude behandeling voor lui oog met speelse innovatie

20 JAN 2025 08:23 | Vedea Healthware B.V.

Uit eigen ervaring met de uitdagingen en frustraties van de traditionele behandeling ontstond het idee om amblyopie, beter bekend als ‘lui oog’, op een kindvriendelijke èn effectieve manier te behandelen met speciaal ontwikkelde games.

Utrecht, 20 januari 2025 - Al bijna 300 jaar is occlusie, ofwel het urenlang per dag afplakken van het goede oog met een oogpleister, de standaardbehandeling van een lui oog.

"Het ene moment leef je als vierjarige je leventje zonder dat je doorhebt dat er iets mis is, en een paar weken later loop je rond met een oogpleister op je goede oog zodat je geen snars meer ziet", vertelt oprichter Daniel Jansen van Vedea Healthware.

De traditionele methode veroorzaakt veel stress en ongemak voor kinderen (en hun ouders) en dat leidt vaak tot slechte therapietrouw. Bovendien helpt het afplakken niet bij het ontwikkelen van binoculair zicht. Maar ja, er is geen alternatief.

Volgens officiële ramingen heeft ongeveer 3% tot 5% van de kinderen last van amblyopie, beter bekend als 'lui oog'. "Het is primair een neurologisch probleem omdat de kern van de aandoening ligt in de verwerking van visuele informatie door de hersenen, niet in de structuur van het oog zelf", legt Daniel Jansen uit.

Samen met twee partners richtte hij Vedea Healthware op om een kindvriendelijke methode te ontwikkelen die effectiever, maar vooral leuker en minder belastend is voor het kind. Met speciaal ontwikkelde VR spelletjes ziet het kind met het ene oog net iets anders dan het andere, maar in de hersenen geeft dat een totaalbeeld. "Het luie oog wordt gestimuleerd om mee te doen, want anders kun je de games niet spelen", vervolgt Jansen.

Samenwerking met gerenommeerde instellingen

Om de wetenschappelijke validiteit en klinische effectiviteit van Vedea’s methode te waarborgen werkte de startup samen met wetenschappers, medisch specialisten en gerenommeerde instellingen zoals het Oogziekenhuis Rotterdam en het Rotterdams Oogheelkundig Instituut.

“Essentieel om het vertrouwen van zowel zorgprofessionals als ouders te winnen”, volgens medeoprichter Joel Wijngaarde.

Inmiddels is de innovatieve methode getest in een eerste klinische studie. Het blijkt dat Vedea minstens zo goed presteert als afplakken, maar dan in veel minder tijd en op een manier die kinderen daadwerkelijk leuk vinden. Op het jaarlijkse congres van Nederlandse oogartsen in Maastricht zullen de eerste resultaten worden gedeeld.

Een schaalbare oplossing met grote impact

Het product van Vedea is ontworpen met schaalbaarheid in gedachten. Door gebruik te maken van off-the-shelf hardware, een goedkope VR-bril met een mobiele telefoon die iedereen al in huis heeft, kunnen kinderen worden geholpen tegen minimale opstartkosten. Deze aanpak maakt de oplossing niet alleen effectief en toegankelijk, maar ook eenvoudig op te schalen, wat wereldwijde impact mogelijk maakt. “Het is onze ambitie om tienduizenden zo niet honderdduizenden kinderen te helpen. Om te beginnen in Europa, maar we willen natuurlijk snel doorgroeien zodat op korte termijn onze behandeling wereldwijd beschikbaar zal zijn”, aldus Joel Wijngaarde.

Bekijk het verhaal van Vedea: https://youtu.be/pFHDQw2GXVE

Meer binnen de rubriek Zorg