Club Shelter opent 29 mei deuren voor Fieldlab onderzoek

17 MEI 2021 13:25 | A'DAM Toren

Club Shelter opent 29 mei deuren voor Fieldlab onderzoek in samenwerking met Clubs & Nachtleven

Op zaterdag 29 mei is club Shelter, onder de A’DAM Toren in Amsterdam, geopend voor 500 bezoekers. Fieldlab Evenementen voert die avond een onderzoek uit, waarbij onder meer wordt gekeken of en hoe gasten en medewerkers zich houden aan vooraf bepaalde maatregelen en afspraken. Bovendien wordt eerder, bij de onderzoeken in de Ziggo Dome, opgedane kennis getoetst. 

De avond wordt door club Shelter vormgegeven onder de noemer GO!, naar de gelijknamige dance-hit van Moby. Pieter de Kroon van het Overleg Amsterdamse Clubs (OAC): “De Nederlandse dansvloeren zijn inmiddels ruim 14 maanden leeg en Clubs & Nachtleven bedrijven kunnen niet wachten om hun deuren weer te openen. Het nachtleven levert een belangrijke bijdrage aan de samenleving; voor velen is het een uitlaatklep, een plek van zelfontplooiing en zelfontwikkeling. De onderzoeksresultaten die hieruit voortkomen leveren mogelijk een bijdrage aan een spoedige én verantwoorde heropening van alle clubs.”

Sander Groet, club Shelter: “Veel mensen kijken ernaar uit om na 14 maanden herenigd te worden op de dansvloer. Dit onderzoek is een mooie stap naar meer versoepelingen. We hopen dat dit tussenstation leidt naar de heropening van de clubs op volle capaciteit zonder testen vooraf, zodat uitgaan weer een spontane belevenis wordt. We kunnen niet wachten om iedereen weer op de dansvloer te zien!

Burgemeester Femke Halsema: “Ik ondersteun het idee van een field lab in club Shelter en denk ook dat het hard nodig is. Het nachtleven is zwaar getroffen door alle beperkingen. Ik hoop van harte dat deze avond het begin is van een nieuw perspectief voor de clubs.” 

Manier van testen

Clubs & Nachtleven bedrijven zijn gewend te werken met crowd management, een strikt deurbeleid en toezicht op gasten; daarom weten zij bij uitstek hoe ze op een verantwoorde manier hun deuren weer kunnen openen. Bovendien hebben clubs goede luchtinstallaties die zorgen voor voldoende frisse lucht wat kan helpen tegen het verspreiden van het virus. 

Het belangrijkste doel van de praktijktesten is om het gedrag van gasten in kaart te brengen. De 500 bezoekers komen gefaseerd, in groepen van 100 personen, binnen. Er wordt onder meer gekeken hoe het aantal onderlinge contactmomenten en de contactduur kan worden beïnvloed. 

Fieldlab Evenementen en Clubs & Nachtleven

De pilot wordt in afstemming met de Gemeente Amsterdam en de GGD en onder begeleiding en toezicht van arts/microbioloog Prof. dr. Andreas Voss (RadboudUMC) uitgevoerd. De resultaten van het onderzoek worden gebruikt om te kijken hoe Clubs & Nachtleven bedrijven weer veilig en verantwoord open kunnen. De onderzoeksresultaten worden gedeeld met het kabinet dat op haar beurt een adviesaanvraag neerlegt bij het Outbreak Management Team (OMT). 

Op deze manier krijgen de onderzoekers extra inzichten in hoe de Clubs & Nachtleven bedrijven straks weer open kunnen. Om te zorgen dat de avond verantwoord verloopt, worden alle bezoekers vooraf getest zodat in de club de 1,5 meter losgelaten kan worden. Toegang is alleen mogelijk met een negatief testbewijs. Voor bezoekers geldt bovendien dat ze moeten reserveren om mee te doen en zich 5 dagen na afloop van het evenement nogmaals moeten laten testen. 

Deelnemen aan Fieldlab Evenementen Clubs & Nachtleven?

Wil je meedoen aan deze praktijktest op 29 mei? De pre-registratie voor de kaartverkoop start op maandag 17 mei. Na pre-registratie ontvangt men een e-mail met informatie over de daadwerkelijke kaartverkoop. 

Pre-registreren kan via https://mailchi.mp/shelteramsterdam/preregisterfieldlab.

Meer binnen de rubriek Nationaal nieuws