Impact en ontmoetingen tijdens de Europese Verkiezingen én in de Prokkelweek 2024

04 JUN 2024 16:53 | Stichting Prokkel

Op donderdag 6 juni zullen de verkiezingen voor het Europees Parlement plaatsvinden en vanaf 10 juni vindt de Prokkelweek 2024 plaats. Met de campagne Inclusieve Stembureaus heeft stichting Prokkel ervoor gezorgd dat in nog meer gemeenten een of meer stembureaus zijn waar mensen met een (licht) verstandelijke beperking actief zijn als vrijwilliger. En volgende week begint de landelijke Prokkelweek 2024 waarin nog heel veel meer mensen lokaal met elkaar in contact zullen komen. Het doel? Een nog inclusievere samenleving waarin iedereen meetelt en zich in kan zetten.

Inclusieve stembureaus

Bij de verkiezingen op 6 juni zijn 220 gemeenten aangesloten bij de campagne Inclusieve Stembureaus. Vrijwilligers met én zonder (licht) verstandelijke beperking zijn aan elkaar gekoppeld als ‘Prokkelduo’. In totaal zijn er 350 duo’s. Goed nieuws, vindt stichting Prokkel, want op deze manier wordt de samenleving steeds een stap inclusiever.

Marian Geling, landelijk projectleider van stichting Prokkel, blijft zich inzetten voor de toename van het aantal inclusieve stembureaus: “Het zorgt voor meer ontmoetingen tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking en een verbreding van mensen hun blik. En voor de meer dan één miljoen mensen in Nederland met een licht verstandelijke beperking is het heel belangrijk dat ze betrokken worden bij dit democratische proces. Vaak doen ze taken samen met de andere vrijwilliger, alhoewel sommige mensen het helemaal zelfstandig doen. Net als de andere stembureauleden zijn ook de vrijwilligers met een licht verstandelijke beperking goed voorbereid.”.

Prokkelweek

De Prokkelweek start op maandag 10 juni. In deze week ontmoeten mensen met en zonder verstandelijke beperking elkaar. De ontmoetingen zullen weer verrassend waardevol en prikkelend zijn. Mensen uit zorginstellingen, het bedrijfsleven, studenten en buurtbewoners komen met elkaar in contact en krijgen begrip voor elkaar en inzicht in elkaars leefwereld.

In elke provincie zijn activiteiten te doen. Van wandelingen tot theater en markten tot een ritje met de stoomtrein. Op Prokkel.nl staat een overzicht van de activiteiten per gemeente. Twee andere vaste onderdelen van de Prokkelweek zijn de Nationale Prokkelstagedag en de ProkkelSterrenslag. Op de stagedag nemen (groepen) mensen met een verstandelijke beperking een kijkje bij een bedrijf of organisatie. Die ontmoeting is voor beide partijen waardevol: de mensen met een beperking maken kennis met een wereld die ze nog niet kennen en het bedrijf maakt kennis met een doelgroep waar ze wellicht nog niet goed mee bekend zijn. Er zijn net als voorgaande jaren veel partijen die stageplekken aanbieden, zoals: NTR, Het Nationaal Holocaustmuseum, de Eerste Kamer, NS, meerdere ministeries en KRO-NCRV. Tijdens de ProkkelSterrenslag zullen teams bestaande uit mensen met en zonder verstandelijke beperking samen allerlei sportieve spellen doen.

Marian Geling hoopt dat de inclusieve stembureaus en de activiteiten in de Prokkelweek weer veel zullen betekenen voor een inclusievere samenleving en ter inspiratie ook zorgen voor ontmoetingen de rest van het jaar.

Blijf op de hoogte binnen deze rubriek
Andere persberichten of expertquotes van deze organisatie:

Dit is een origineel bericht van Stichting Prokkel

Ga naar alle berichten van deze organisatie.

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws