Gemiddelde Nederlander eet in 3,5 maand al meer vlees dan gezond en duurzaam is voor een heel jaar
Op vrijdag 18 april markeert VIER VOETERS ‘Meat Exhaustion Day’: de dag waarop de gemiddelde Nederlander al meer vlees heeft geconsumeerd dan wat wordt aanbevolen voor een heel jaar. Dit is gebaseerd op dierenwelzijn, gezondheidsrisico’s en klimaatimpact. De internationale dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS luidt hiermee de noodklok over de overmatige vleesconsumptie in Nederland.
Volgens richtlijnen van onder andere het Voedingscentrum en de EAT-Lancet commissie zou een duurzaam en gezond eetpatroon zo’n 15 kilo vlees per persoon per jaar bevatten. In werkelijkheid eet de gemiddelde Nederlander ruim 53 kilo vlees per jaar. Hierdoor is de jaarhoeveelheid vlees dus al op 18 april ‘opgegeten’.
Dieren, gezondheid en klimaat betalen de prijs
De overmatige vleesconsumptie heeft ernstige gevolgen:
VIER VOETERS roept op tot bewustwording en actie
"‘Meat Exhaustion Day’ is een wake-upcall. Het laat zien dat we – letterlijk – onze planeet opeten. We moedigen daarom mensen aan om vaker plantaardig te eten. Elke maaltijd telt." zegt Petra Sleven, directeur VIER VOETERS.
VIER VOETERS kijkt vooral ook naar beleidsmakers, stelt Petra Sleven, directeur VIER VOETERS: “als we dierenwelzijn serieus nemen, kunnen we onmogelijk doorgaan op deze schaal. Toewerken naar kleinschaligere en diervriendelijkere manieren van vleesproductie is de enige manier om dat probleem te adresseren, terwijl we daarmee ook verlichting bieden voor grote vraagstukken op andere dossiers, zoals dus bijvoorbeeld stikstof.”
Dit is een origineel bericht van Stichting VIER VOETERS
Ga naar alle berichten van deze organisatie.