Nederland bereikt vandaag ‘Meat Exhaustion Day’

18 APR 2025 13:31 | Stichting VIER VOETERS

Gemiddelde Nederlander eet in 3,5 maand al meer vlees dan gezond en duurzaam is voor een heel jaar 

Op vrijdag 18 april markeert VIER VOETERS ‘Meat Exhaustion Day’: de dag waarop de gemiddelde Nederlander al meer vlees heeft geconsumeerd dan wat wordt aanbevolen voor een heel jaar. Dit is gebaseerd op dierenwelzijn, gezondheidsrisico’s en klimaatimpact. De internationale dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS luidt hiermee de noodklok over de overmatige vleesconsumptie in Nederland. 

Volgens richtlijnen van onder andere het Voedingscentrum en de EAT-Lancet commissie zou een duurzaam en gezond eetpatroon zo’n 15 kilo vlees per persoon per jaar bevatten. In werkelijkheid eet de gemiddelde Nederlander ruim 53 kilo vlees per jaar. Hierdoor is de jaarhoeveelheid vlees dus al op 18 april ‘opgegeten’. 

Dieren, gezondheid en klimaat betalen de prijs 

De overmatige vleesconsumptie heeft ernstige gevolgen: 

  • Dierenwelzijn: Jaarlijks worden in Nederland honderden miljoenen dieren geslacht, vaak onder dieronwaardige omstandigheden. Volgens voorlopige cijfers van het CBS betrof dat in 2024 zo’n 520 miljoen dieren, waaronder koeien, varkens, kippen en eendagskuikens. 
  • Gezondheid: Overmatig vlees eten kan het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker verhogen. 
  • Klimaat: De veehouderij is wereldwijd verantwoordelijk voor zo'n 14,5% van de broeikasgasuitstoot en een grote speler in het stikstofprobleem. 


VIER VOETERS roept op tot bewustwording en actie 

"‘Meat Exhaustion Day’ is een wake-upcall. Het laat zien dat we – letterlijk – onze planeet opeten. We moedigen daarom mensen aan om vaker plantaardig te eten. Elke maaltijd telt." zegt Petra Sleven, directeur VIER VOETERS.

VIER VOETERS kijkt vooral ook naar beleidsmakers, stelt Petra Sleven, directeur VIER VOETERS: “als we dierenwelzijn serieus nemen, kunnen we onmogelijk doorgaan op deze schaal. Toewerken naar kleinschaligere en diervriendelijkere manieren van vleesproductie is de enige manier om dat probleem te adresseren, terwijl we daarmee ook verlichting bieden voor grote vraagstukken op andere dossiers, zoals dus bijvoorbeeld stikstof.” 

Voor meer informatie, interviews of beeldmateriaal kunt u contact opnemen

Meer binnen de rubriek Dieren en natuur