'Zonkracht heeft niets te maken met temperatuur'

18 APR 2023 13:03 | Weeronline

Dit is een expertquote van Rico Schröder, meteoroloog, Weeronline

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Zonkracht neemt toe - MAX Magazine

Woensdag wordt een zonnige dag en de zonkracht bereikt UV-index 5. Dat betekent dat de onbeschermde huid binnen 20 tot 40 minuten kan verbranden. Dit verbranden gaat ongemerkt, want door een stevige noordoostenwind voelt de huid fris aan.

Bij zonkracht 5 kan de onbeschermde huid gemakkelijk verbranden. Vaak wordt gedacht dat de temperatuur iets te maken heeft met de zonkracht, maar dat is absoluut niet het geval. De stand van de zon, de hoeveelheid bewolking en de dikte van de ozonlaag (die van dag tot dag varieert) bepalen hoe hoog de zonkracht is.

Ook op koelere dagen kan de onbeschermde huid vanaf zonkracht 5 snel verbranden. De temperatuur doet hier niets aan af. Morgen is het advies dan ook om, tussen twaalf en drie uur 's middags, goed te smeren als mensen lang buiten zijn. De zon schijnt uitbundig en doordat het door de wind frisser aanvoelt dan de 13 tot 16 graden op de thermometer verbrandt de huid ongemerkt snel. Op warme dagen smeren mensen zich snel in als ze in de zon zijn, maar juist op koelere dagen wordt het wel eens vergeten.

Omgekeerd betekent een warme huid niet dat je aan het verbranden bent. Zo kun je in oktober prima bij 25 graden in de zon zitten met een warme huid, maar niet verbranden.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid