Op de meeste plaatsen droog en vrij zonnig weekend op komst

28 JUN 2024 07:57 | Weeronline

Na een zomerse week levert de temperatuur deze vrijdag iets in. Zaterdag wordt het juist weer wat warmer met 20 tot 26 graden, maar zondag wordt het niet veel warmer dan 19 tot 22 graden. Beide dagen blijft het op de meeste plaatsen droog met flink wat ruimte voor de zon. Alleen het zuidoosten moet vanaf het einde van zaterdagmiddag rekening houden met enkele (onweers)buien.

Deze vrijdag is van zomerse warmte geen sprake meer. Door een wind uit westelijke richting komen we terecht in een koelere luchtsoort. Toch is het met 20 tot 23 graden en flink wat ruimte voor de zon alsnog heerlijk buitenweer.

Zaterdag regionaal opnieuw zomers warm

Op de eerste dag van het weekend valt de temperatuur juist weer wat hoger uit. De temperatuur stijgt naar 22 of 23 graden in de kustgebieden en in het zuidoosten van het land kan het weer zomers warm worden met 25 of 26 graden. Alleen vlak aan zee en op de Waddeneilanden is het nog iets minder warm met 20 of 21 graden.

Daarbij begint de dag overal droog en ook de zon schijnt weer volop. Ook in de middag is het nog vrij zonnig en omdat er weinig wind staat kan het nog wat warmer aanvoelen. Insmeren is wederom zeker aan te raden! Zo fel als de afgelopen dagen is de zon niet, maar in het zuiden van het land kan alsnog een zonkracht 7 worden gehaald. Een onbeschermde huid kan dan al binnen 10-25 minuten verbranden.

In de loop van de middag neemt de bewolking vanuit het zuiden toe en dit gaat gepaard met een cluster van stevige regen- en onweersbuien die vanaf Frankrijk richting Duitsland trekt. Het ziet er nu naar uit dat de meest pittige onweersbuien in Duitsland vallen. Toch moet het zuidoosten van ons land vanaf het einde van de middag rekening houden met enkele (onweers)buien.

Minder warm

Op de tweede weekenddag komt de wind uit het noordwesten, waardoor er weer wat koelere lucht wordt aangevoerd. De maxima komen van west naar oost uit tussen 19 en 22 graden. In de ochtend is in het uiterste oosten en zuidoosten nog wat regen mogelijk. De regen zal echter snel ons land verlaten via Duitsland en de rest van de dag bestaat het weerbeeld uit een mix van wolken en zon. Lokaal is een enkele bui niet uitgesloten, maar op verreweg de meeste plaatsen blijft het droog.

Na het weekend wisselvalliger

Maandag is het 1 juli en wordt het 17 tot 20 graden. Daarmee is het aan de koele kant voor de tijd van het jaar, want een middagtemperatuur tussen 20 en 24 graden is gebruikelijk begin juli. Het weerbeeld bestaat uit een mix van wolken, zon en een enkele bui. Er waait een frisse wind uit het noordwesten tot westen.

De rest van volgende week verloopt wisselvallig met dagelijks grote kans op regen, maar ook elke dag zonneschijn. Op dinsdag en woensdag heeft het kwik nog moeite 20 graden te halen. Vanaf donderdag lijkt het iets warmer te worden met maxima tussen 19 en 23 graden, maar de kans op echte zomerwarmte is tot en met het volgende weekend uiterst klein.

Het online bericht: https://www.weeronline.nl/nieuws/28-6-2024-weekendweer

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws