Start bouw iconische Silo's op Zeeburgereiland aangekondigd

18 JUL 2024 09:00 | Elephant B.V.

Zeeburgereiland

De teams van House of Jim, Vink Bouw, Elephant Architecture, Grayfield en Filmtheater Rialto kondigen met trots de start van de bouw van de Silo’s op Zeeburgereiland aan. Amsterdam is binnenkort drie iconische en beeldbepalende gebouwen rijker.

De drie nog behouden voormalige waterzuiveringssilo’s worden opgetopt en getransformeerd tot een modern complex voor werken, verblijven en recreëren. Het project is gecertificeerd met het hoogst haalbare duurzaamheidskeurmerk BREEAM Outstanding.

 

Een publiek dakpark tussen oud en nieuw

De Silo’s, ooit onderdeel van de rioolwaterzuivering van stadsdeel Oost, hebben altijd een prominente rol gespeeld in het stadsbeeld van Zeeburgereiland. Ondertussen zijn de Silo’s grotendeels omringd door de nieuwe bebouwing van de Sportheldenbuurt. Project architect Peter van Gelder van Elephant: “We hebben gekozen om de historische Silo’s te combineren met een moderne optopping die contrasteert met het ruige beton van de oorspronkelijke structuren.” De Silo’s worden op 25 meter hoogte, waar oud en nieuw elkaar ontmoet, verbonden door een publiek toegankelijk dakpark met een panoramisch uitzicht over onder meer het Markermeer.

 

 

Voorzieningen

Gelegen in het hart van de Sportheldenbuurt, zijn de Silo’s omgeven door een woonwijk en een groot sportcentrum. Omdat de buurt voornamelijk uit woningen bestaat, vullen de Silo’s het gebied aan met horeca, kantoren, sport en cultuur. Er komen vaste kantoren voor bedrijven en flexibele te huren werkplekken in de opbouw. De herontwikkeling zal verschillende voorzieningen omvatten, waaronder het bekende filmhuis Rialto in de oude westsilo, een grote sportschool in de middelste silo, en gezellige horeca met terras in de oostsilo. Bovendien zullen de verschillende verdiepingen van de silo’s ruimte bieden voor evenementen en verhuur van zalen en ruimtes. Het dakpark zal worden verlevendigd met diverse barretjes en cafés, waardoor bezoekers kunnen genieten van het prachtige uitzicht over het Markermeer en de stad Amsterdam.

 

 

Toekomst

De bouw van de Silo’s gaat direct na de bouwvakantie van start en markeert daarmee de laatste fase van deze unieke ontwikkeling. Dit feestelijke moment zal plaatsvinden in september van dit jaar, waarna de bouw wordt voltooid over een looptijd van ruim twee jaar.

 

 

Blijf op de hoogte binnen deze rubriek

Dit is een origineel bericht van Elephant B.V.

Ga naar alle berichten van deze organisatie.

Meer binnen de rubriek Bouw en techniek