'Kabinet laat geld liggen; investeren in R&D levert economie miljarden op'

11 NOV 2021 08:48 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Gerard Schouw, Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: RaboResearch: Permanent hogere investeringen in onderzoek en ontwikkeling leveren iedere Nederlander 8.000 euro op - Emerce

Het volgende kabinet is het aan de Nederlandse samenleving verplicht om structureel te investeren in innovatie, kennis en onderzoek. Het zorgt voor een enorme economische impuls.

Dat investeren in innovatie en ontwikkeling (R&D) zich dubbel en dwars terugbetaalt, is al jaren bekend in de geneesmiddelensector. Het is niet voor niets dat geneesmiddelenbedrijven hoog in de lijstjes staan met R&D-investeringen. Zo stak Janssen uit Leiden vorig jaar €499 miljoen in R&D.

Kenniscoalitie

De uitkomsten van een onderzoek door RaboResearch waren dan ook geen verrassing. Zij vlooiden op eigen initiatief de plannen door van de Kenniscoalitie. Deze club, onder leiding van NWO-voorzitter Marcel Levi, deed een jaar geleden voorstellen om de publieke investeringen in kennis en innovatie structureel te laten groeien met ruim €300 miljoen per jaar. Uit de doorrekening blijkt dat iedere euro die in R&D wordt geïnvesteerd tot 2,5 euro oplevert voor de economie. Met andere woorden: als het plan van de Kenniscoalitie gevolgd wordt, levert dat €85 miljard euro op voor de economie. R&D zorgt dus voor een enorme hefboomwerking.

Onvoorstelbaar

Hoewel innovatie soms onvoorspelbaar is, zijn de uitkomsten onvoorstelbaar. Neem bijvoorbeeld de huidige generatie geneesmiddelen waarmee we ziektes behandelen waarvan we 10 jaar geleden nog dachten dat dat nooit zou lukken. Toch zijn er toen slimme kopen geweest die het onzekere pad zijn ingeslagen, en daar plukken we nu met z’n allen de vruchten van. Zie de ontwikkeling van mRNA-technologie waardoor we binnen no-time COVID-vaccins hadden.

Tijd

Nu zaaien, straks oogsten, de lange adem van het investeringspakket is cruciaal. Onderzoek en innovatie vergt immers tijd. In het geval van geneesmiddelenontwikkeling duurt het ongeveer 12 jaar voordat een nieuw geneesmiddel is ontwikkeld en tot de markt is toegelaten. Innovatie kan je niet zomaar aan en uit zetten op het moment dat het je goed uit komt.

Lissabon-doelstelling

Het is dan ook broodnodig om de investeringen in innovatie te doen. We lopen al jaren achter op de Lissabon-doelstelling (3% van het BBP). Landen als Denemarken en Duitsland investeren al jaren fors in innovatie en zien daar nu de vruchten van.

Structureel

Het is dus zaak om met een structurele impuls in het publieke innovatieklimaat een vliegwiel voor private investeringen te creëren. Groot-Brittannië, Frankrijk en België presenteerden daarvoor recent gerichte plannen voor versterking van hun geneesmiddelensector, en wat ons betreft zijn de berekeningen van RaboResearch wederom een belangrijk signaal om in Nederland hetzelfde te doen en de LSH-sector te laten groeien.

Gerard Schouw, directeur Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen

Meer binnen de rubriek Wetenschap