Code rood voor extreem veel neerslag in Centraal-Europa

13 SEP 2024 11:47 | Weeronline

In de Alpen valt op enige hoogte een dik pak sneeuw en in grote delen van Oostenrijk en Tsjechië valt tot en met maandag zeer veel regen. Ook in het zuiden van Polen is grote kans op wateroverlast. In alle drie de landen geldt de komende dagen regionaal code rood. Gisteren viel al lokaal zeer veel neerslag in Kroatië en Slovenië.

Een lagedrukgebied boven Oost-Europa veroorzaakt veel neerslag in een groot gebied. Aan de westkant van het lagedrukgebied wordt met een noordelijk wind vrij koude lucht naar de Alpen gestuurd. 

Dik pak sneeuw in vooral Oostenrijkse Alpenregio’s

Er valt hierdoor opvallend veel sneeuw voor de tijd van het jaar, zeker in de noordelijke regio’s van Oostenrijk. In sommige gebieden valt boven circa 1300 meter hoogte in enkele dagen tijd een pak sneeuw van een meter dik. In de hoogste delen kan zelfs lokaal twee meter sneeuw vallen. Tussen 700 meter en 1300 meter hoogte blijft de sneeuw slechts voor een deel liggen en valt ook soms regen of natte sneeuw. 

Zoveel sneeuw in september kan flinke schade aan de natuur veroorzaken, omdat bijvoorbeeld veel loofbomen nog vol in het blad staan. Ook is er komende dagen gevaar voor lawines.

Extreme neerslaghoeveelheden

In Wenen valt tot en met maandag ruim 200 mm regen. Ter vergelijking: in Nederland valt in een gemiddelde septembermaand zo’n 79 mm regen en op de natste plekken in ons land viel deze week circa 100 mm.

De gebieden met de allerhoogste neerslagsommen, 300 tot lokaal zelfs 400 mm, tot en met begin volgende week vinden we in de Alpenregio’s niet ver ten zuidwesten van Wenen. Dit is het zuiden van Neder-Oostenrijk en het noorden van Stiermarken en hier geldt code rood. Ook in de berggebieden in het oosten en noorden van Tsjechië kunnen de neerslagsommen oplopen tot meer dan 300 mm. Ook hier geldt code rood, evenals in zuidelijke regio’s van Polen.

Overlast al begonnen

Sinds gisteren komt de neerslag in Centraal-Europa regionaal al met bakken uit de hemel. Zo is in Wenen de afgelopen 24 uur al circa 30 mm regen gevallen en in Polen en Tsjechië lokaal al 50 mm. 

De hoogste neerslagsommen gisteren, met regionaal meer dan 50mm, waren voor Kroatië en Slovenië, maar daar valt komende dagen veel minder regen.

Online bericht: https://www.weeronline.nl/nieuws/13-9-2024-code-rood-extreem-veel-neerslag-centraal-europa

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws