'Het nauwlettend volgen van je kind met technologie werkt averechts'

11 JUL 2024 09:38 | VeiligheidNL
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Zeina Bassa-Dafesh

Aanleiding:
Waarom deze 6-jarige een gps-horloge draagt tijdens het buitenspelen: 'We gaan eten!’ | Hengelo | AD.nl

Sommige ouders volgen hun kinderen met gadgets en apps, zodat ze altijd en overal weten waar hun kinderen zijn. Zij geloven dat het volgen van hun kind onschadelijk is of zelfs behulpzaam kan zijn. Overmatige controle werkt echter averechts en het loslaten van kinderen is essentieel voor hun gezonde ontwikkeling.

De opkomst van gps-technologie draagt bij aan de overmatige bescherming van kinderen in Nederland. Juist terwijl dit een tegengesteld effect heeft van wat ouders willen bereiken: kinderen die gezond opgroeien. Het belang van het geven van vertrouwen en verantwoordelijkheid aan kinderen moet niet worden onderschat: ze worden onafhankelijker en zelfbewuster wanneer zij het vertrouwen krijgen om zonder voortdurende controle zelf leerervaringen op te doen. Tijdens deze ontdekkingstocht leren ze namelijk ook met risico's om te gaan. Dit is essentieel voor de omgang met tegenslagen in hun latere leven.  

Ook biedt een gps-tracker een vorm van schijnveiligheid. Zo garandeert het gebruik ervan niet dat een kind volledig veilig is. Ouders moeten zich er dus van bewust zijn dat niet alles te controleren is met een tracker. Het is beter om te vertrouwen op je eigen waarneming dan op technologie. Af en toe fysiek bij je kind langsgaan, afspraken maken en open communiceren over mogelijke consequenties zijn daarbij veiligere benaderingen. Vertrouwen en goede communicatie tussen ouders en kinderen zijn essentieel. Zo wordt de kans op ongevallen verkleind. 

Kortom, het is belangrijk dat we als maatschappij samen het goede voorbeeld geven: vertrouw op je intuïtie. Als ouder ken jij je kind het beste en weet je wat het wel of (nog) niet aankan. Dit draagt niet alleen bij aan hun mentale en fysieke gezondheid, maar bevordert ook hun zelfstandigheid en veerkracht, waardoor ze later als sterke volwassenen kunnen functioneren in de maatschappij.  

Zeina Bassa-Dafesh is consultant binnen het team Kinderveiligheid van VeiligheidNL en is expert op het gebied van risicovol spelen.

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws