Dit is een expertquote van Mieke Cotterink, VeiligheidNL, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Vijf kinderen in Duitsland zwaargewond doordat springkussen de lucht in vliegt | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl | ANP
De populariteit van springkussens groeit, maar daardoor ook het aantal ongelukken. Vooral bij kinderen van 5 tot en met 14 jaar. Terwijl deze ongevallen makkelijk te voorkomen zijn. Laten we het spelen op een springkussen leuk èn veilig houden voor kinderen.
Uit onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat met name het niet of niet correct verankeren van een springkussen, maar ook het gebrek aan toezicht belangrijke oorzaken zijn van ernstige ongelukken. En dan hebben we het niet over een buil of een schaafwond, dat is ‘part of the game’. Maar ongelukken met ernstige gevolgen, zoals eerder deze week in Duitsland, mogen uiteraard niet gebeuren.
De verhuurder of beheerder van een springkussen is verantwoordelijk voor het veilig plaatsen van het speeltoestel. Of ze dat nou zelf doen, of de huurder. Bij het plaatsen en verankeren van een speeltoestel komt heel wat meer kijken dan mensen denken. Daarom is het belangrijk dat verhuurders van springkussens hun klanten goede veiligheidsinstructies meegeven. Ten eerste ten aanzien van veilige plaatsing en verankering van het springkussen en ten tweede de belangrijkste speelregels, zoals de verplichting om toezicht te houden tijdens het spelen. Vervolgens is het aan de huurders om deze instructies zorgvuldig uit te voeren, zodat de kinderen zorgeloos kunnen jumpen.
Bekijk hier het filmpje met veiligheidsinstructies.
Mieke Cotterink, onderzoeker kinderveiligheid, VeiligheidNL