Nederlandse vakantiegangers boeken massaal last minutes in eigen land

27 JUL 2022 15:01 | Parkvakanties

Vakantiepark in de zomer. Foto: Parkvakanties

Er worden momenteel massaal last minute vakanties geboekt door Nederlandse vakantiegangers. Dat blijkt uit statistieken van Parkvakanties. De vakantiepark aanbieder ziet in juli een stijging van maar liefst 23% ten opzichte van 2021.

De zomervakantie is volop aan de gang en veel Nederlandse vakantiegangers genieten van hun vakantie. Hoewel veel mensen al een reis geboekt hebben, zijn er nog opvallend veel reizigers op zoek naar een last minute optie. Op de website van Parkvakanties is het al de hele maand een drukte van belang. “We zien een enorme toestroom van mensen die toch nog op het laatste moment besluiten om een vakantie in eigen land te boeken”, zegt Laurens Taekema van Parkvakanties.

Kat uit de boom kijken

Hoewel veel vakantiegangers al tijdig hun vakantie hadden geboekt, blijkt toch een aanzienlijke groep de kat uit de boom te hebben gekeken. De perikelen rondom Schiphol en de nog altijd onzekere tijden vanwege de Covid-19 nasleep zijn hier de oorzaak van volgens Taekema. “Op lange rijen, gemiste vluchten of verdwenen koffers zit niemand te wachten en door het mooie weer van de afgelopen weken kiezen veel vakantiegangers wellicht opnieuw voor een vakantie dichtbij”, stelt hij.

Taekema vult aan: “De meeste Nederlandse vakantieparken zitten inmiddels ramvol, maar er zijn toch zeker nog plekken te bemachtigen.” Ook bungalowparken over de grens worden weer bezocht door de Nederlandse vakantiegangers. Met name de vakantieparken op rijafstand in Duitsland en België verwelkomen weer volop Nederlanders.

Duitse toeristen weer in Nederland 

Buitenlandse toeristen weten Nederland deze zomer ook weer te vinden. Met name Duitsers reizen massaal naar de toeristische plekken in ons land. In totaal komt ongeveer 30% tot 35% van de gasten op de Nederlandse vakantieparken vanuit het buitenland. De populairste bestemmingen in Nederland zijn Zeeland, de Waddeneilanden, Limburg en de Nederlandse kust.

Prijzen licht gestegen

De prijzen voor een bungalow op een vakantiepark in Nederland zijn dit jaar licht gestegen, circa 1% tot 3% in vergelijking met 2021. “De prijzen zijn afhankelijk van de vraag en het aanbod. Vorig jaar zagen we een veel sterkere prijsstijging, maar inmiddels is de rek er wel wat uit. Echter willen veel mensen nu alsnog weg in eigen land en er is weinig beschikbaarheid, dus dat drijft de prijzen omhoog”, aldus Taekema.

Geen schoon vakantiehuisje grootste ergernis

Ondanks de populariteit van de vakantieparken, zijn er ook verbeterpunten. Uit onderzoek van Parkvakanties blijkt dat slecht schoongemaakte huisjes met stip op nummer één staan. Slechte bedden en geurtjes in het vakantiehuisje volgen op gepaste afstand. Toch zijn opvallend veel vakantiegangers positief over hun bezoek. Bijna 60% geeft een 8 of hoger als rapportcijfer.

Meer binnen de rubriek Reizen en toerisme