Van fotonica tot de metaverse: Fe+male Tech Heroes conferentie keert terug naar Eindhoven

09 MEI 2022 10:24 | High Tech Campus Eindhoven

EINDHOVEN – Op dinsdag 14 juni zullen tientallen vrouwelijke rolmodellen uit de techwereld op het podium staan van de High Tech Campus in Eindhoven. Fe+male Tech Heroes, het initiatief van de Campus dat streeft naar meer gendergelijkheid en diversiteit in de tech, organiseert dan de derde editie van hun populaire jaarlijkse conferentie. Dankzij aanjagers als oud EU-commissaris Neelie Kroes en toekomstig astronaut Mindy Howard waren de eerste twee (gratis) edities in no-time uitverkocht. “Dit jaar belooft weer een groot spektakel te worden”, zegt Ingelou Stol, oprichter van Fe+male Tech Heroes. “Sinds Covid kunnen we eindelijk weer veel techies bij elkaar brengen.” 

Een grote naam op de conferentie is cardioloog Angela Maas, een van de meest invloedrijke artsen van Nederland. Stol: “Angela Maas strijdt al haar hele leven voor het vrouwenhart. Ze was een van de eersten in Europa die onderzocht hoe hartziekten bij vrouwen zich anders voordoen dan bij mannen.” Het erkennen van die verschillen werd haar levenswerk. “In een interview op het podium gaat Angela ons meenemen in het verhaal over haar strijd, waar ze al zoveel vrouwen mee heeft geholpen.” Vorige maand nam de 65-jarige Maas afscheid bij het Radboudumc, maar de pionier blijft zich inzetten voor de gezondheid van vrouwen, nationaal en internationaal.  

Uitverkochte Fe+male Tech Heroes conferentie in 2019 Fe+male Tech Heroes conferentie in 2019

Nazanin Shafiee van het snelgroeiende Eindhovense bedrijf SMART Photonics is ook een van de sprekers. SMART Photonics maakt chips die data versturen via licht in plaats van elektriciteit. Nazanin is een technologieliefhebber en verhalenverteller. In haar technische carrière werkte ze aan producten voor de gezondheidszorg (medische implantaten), auto-industrie en ruimtevaart. “Nazanin wil mensen net zo enthousiast maken als zij over de wereld van technologie, en de impact die het heeft op ons leven.” 

En tijdens de conferentie duikt de High Tech Campus in meer nieuwe technologieën en fenomenen. Zoals de metaverse. “Een digitale wereld die parallel loopt aan de gewone wereld. Door middel van onder andere virtual reality zullen deze twee werelden gaan samenvloeien, en kunnen we (onze gepersonaliseerde avatars) elkaar ontmoeten. In de metaverse kan dit op plekken over de hele wereld. Zo kun je bijvoorbeeld met een collega digitaal afspreken op de Tafelberg in Kaapstad.” 

Na de online editie van vorig jaar, is er tijdens de Fe+male Tech Heroes conferentie van dit jaar weer plek voor ruim 300 deelnemers op de High Tech Campus. “De sfeer op deze events is altijd zo bijzonder”, vertelt Stol. “We hebben allemaal hetzelfde doel: meer vrouwen en diversiteit in de techsector. En dat voel je. Tijdens de conferentie is er weer volop ruimte om elkaar te inspireren, kennis te delen en te netwerken.”  

Naast sprekers van Philips en Dell, zijn er tijdens de Fe+male Tech Heroes Conferentie ook workshops van ASML, HighTechXL en NXP. De conferentie is gratis en toegankelijk voor iedereen. Registeren: www.hightechcampus.com/femaletechheroes2022

Meer binnen de rubriek Wetenschap