In het jaar dat we herdenken en vieren dat de slavernij op 1 juli 1863 werd afgeschaft, gaat programmamaker Cindy de Koning op zoek naar de sporen van slavernij in Brabant. In de podcast 'Zwart-wit verleden' ontvouwt zich in 6 afleveringen een 20-tal ontluisterende verhalen. Verhalen van mensen die leefden en leven in Breda, Bergen op Zoom, Tilburg en Helmond.
Cindy de Koning komt op de plekken waar de mensen woonden, duikt in archieven en leert zo meer over het Brabant van toen en over de personen in kwestie. De Koning neemt de luisteraar mee in haar zoektocht en ontdekkingen. Dit alles wordt omlijst met inzicht in ons koloniale verleden. Iets waar steeds meer steden nu onderzoek naar doen of willen doen (Tilburg, Eindhoven, Breda).
Cindy de Koning: "Ik realiseer me na het maken van deze podcast dat de sporen van slavernij overal zichtbaar zijn, als je maar weet waar je moet kijken. Door het luisteren van de podcast krijg je nieuwe inzichten over de historie van slavernij in Brabant. De dingen die er in Brabant gebeurden, maar ook over waarom dingen nu gaan zoals ze gaan en wellicht ook gevoelig liggen."
Wat kan je verwachten
In Brabant is met de Vrede van Breda in 1667, de basis gelegd voor de grote expansie van de handel in mensen. We vertellen de verhalen van de tot slaaf gemaakte Johannes Pauli die veldwachter werd in Hilvarenbeek en van de jongen Quaco die als kind gekocht werd door de wereldberoemde Bergenaar John Gabriel Stedman. De jongen kwam mee naar hier en woonde uiteindelijk op een kasteel. En John Gabriel Stedman speelde nog een belangrijke rol: hij schreef een bestseller waardoor zichtbaar werd wat voor verschrikkingen er zich afspeelde in onze koloniën.
Luister vanaf 31 mei 2023 naar de podcast 'Zwart-wit verleden' via je favoriete podcast-app. Iedere woensdag hoor je een nieuwe aflevering. Deze en meer podcasts van Omroep Brabant vind je op omroepbrabant/podcast.
Dit is een origineel bericht van Omroep Brabant
Ga naar alle berichten van deze organisatie.