La Vuelta Holanda en Fonds Gehandicaptensport maken sport eerlijk

22 JUN 2022 08:00 | Fonds Gehandicaptensport Nederland

Fonds Gehandicaptensport is het goede doel van La Vuelta Holanda 2022. In aanloop naar de start van La Vuelta en tijdens de eerste drie etappes op Nederlandse bodem wordt met de campagne ‘Maak sport eerlijk’ aandacht gevraagd en fondsen geworven voor het mogelijk maken van sport voor iedereen. Diverse sporters met een beperking, partners en betrokken gemeenten komen in actie om minimaal €100.000 op te halen voor de realisatie van sporthulpmiddelen.

La Vuelta Holanda en Fonds Gehandicaptensport zijn verbonden in de gedachte dat iedereen sport moet kunnen beleven en beoefenen. Ongeacht een handicap. De hoge kosten voor een sporthulpmiddel belemmeren sporters met een beperking vaak in het beoefenen van hun favoriete sport. Er zijn 1,7 miljoen Nederlanders in de leeftijd 12-79 jaar met een motorische, auditieve, visuele of verstandelijke beperking. Maar 34% van deze groep is aan het sporten en bewegen tegenover 59% van de gehele bevolking. Eén van de drempels is het gebrek aan een adequaat sporthulpmiddel. Met de start van La Vuelta als podium en de aandacht die daarbij komt kijken als aanjager, zijn de handen ineengeslagen voor het ophalen van €100.000 voor sporthulpmiddelen in verschillende parcoursgemeenten.

Sporters met een beperking als middelpunt

Binnen de campagne vragen verschillende sporters met een beperking en actievoerders lokaal aandacht voor het eerlijk maken van sport. De sporters uit de campagne hebben uiteenlopende verhalen waarom ze deelnemen. Zo is Robin uit de Utrechtse Heuvelrug op zoek naar financiering van zijn basketbalrolstoel, maar heeft hij meerdere redenen om deel te nemen. “Door deelname aan de campagne wil ik in mijn gemeente zichtbaar maken dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om te kunnen sporten. Met of zonder handicap. De kosten van een sporthulpmiddel of het gebrek aan sportfaciliteiten mogen hiervoor nooit een belemmering vormen,“ aldus Robin.

De gemeenten waar de sporters woonachtig zijn en activatiepartners van La Vuelta Holanda ondersteunen hen bij communicatie en het ophalen van geld.

Werving

De fondsenwerving wordt op meerdere manieren gedaan. Uniek is de mogelijkheid om een pluche Nijntje in de Rode Trui aan te schaffen, waarvan de volledige opbrengst bestemd is voor Fonds Gehandicaptensport. Maar ook de deelnemers aan de officiële toertochten kunnen een extra donatie doen. En er zijn individuele acties voor de betrokken sporters, of eigen campagnes voor werving die geïnteresseerden kunnen starten.

Alle informatie over de sporthulpmiddelen campagne en acties vind je op: www.lavueltaholanda.com/fonds-gehandicaptensport

Over Fonds Gehandicaptensport

Enkele tienduizenden mensen met een beperking sporten of bewegen niet omdat ze in het web van verschillende instanties niet de juiste hulp krijgen. Pogingen om de vaak kostbare hulpmiddelen vergoed te krijgen én advies over het juiste hulpmiddel blijkt in de praktijk lastig voor deze doelgroep. Hoewel het probleem al jaren bestaat is er nooit eerder concreet iets aan gedaan. Fonds Gehandicaptensport heeft daarom in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een hulpmiddelenplatform: Uniek Sporten Hulpmiddelen. Een platform waar men terecht kan voor advies, aanvraag én de financiële afhandeling. Uniek Sporten.nl is het centrale punt in het contact met mensen met een beperking die willen sporten en bewegen. Met bijna 500.000 unieke websitebezoekers per jaar laat dit platform mensen met een amputatie of andere beperkingen zien dat er wel heel veel mogelijk is en dat ook zij kunnen participeren binnen de maatschappij. Net als ieder ander.

Over La Vuelta Holanda

La Vuelta start dit jaar in Nederland. De organisatie is een initiatief van de provincies Utrecht en Noord-Brabant en de steden Breda, ’s-Hertogenbosch en Utrecht. Er worden in augustus drie etappes verreden. De eerste etappe is een ploegentijdrit rondom de Jaarbeurs in Utrecht. De tweede etappe voert van ’s-Hertogenbosch naar het Utrecht Science Park. De derde etappe heeft start en finish in Breda.

Voor interviews of meer informatie over de campagne en het partnership tussen La Vuelta Holanda en Fonds Gehandicaptensport kan contact worden opgenomen met Gwen Verhaegh. Mobiel: 06-48120240. Email: gwen@fondsgehandicaptensport.nl

Meer binnen deze rubriek