'Natuurbeleid is hard nodig om Nederland leefbaar te houden'

02 DEC 2022 11:21 | IUCN NL

Dit is een expertquote in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van Maxime Eiselin, IUCN NL. Aanleiding: VN-top over biodiversiteit (t/m 19-12) | ANP

Van 7 tot en met 19 december wordt in Montreal, Canada, een nieuw, wereldwijd VN-biodiversiteitsakkoord gesloten; een Parijsakkoord voor de natuur. Alle partijen komen samen om biodiversiteitsdoelen op mondiaal niveau te maken. De Nederlandse regering commiteert zich aan het implementeren de doelen in eigen land, om klimaatverandering zoveel mogelijk tegen te gaan en Nederland leefbaar te houden voor alle inwoners. Hiervoor is nationaal beleid heel hard nodig.

In geen enkel Europees land worden zo veel dier- en plantensoorten bedreigd als in Nederland. Die dieren en planten zijn heel hard nodig om robuuste ecosystemen te behouden voor onze voedselzekerheid, schoon drinkwater en regenwaterberging. Daarnaast is natuur hard nodig voor recreatie en inspiratie.

Nationale doelen

Nederland is wat natuurbeleid betreft sterk gestuurd door de Europese Unie. De uitwerking van het beleid op lokaal niveau vergt een nationale aanpak, maar hier ontbreekt het aan regie: lokale overheden hebben elk een andere aanpak en prioriteiten. Dit maakt het vaak onduidelijk in hoeverre beleid toewerkt naar praktijk met aantoonbaar natuurherstel.

Om het tij te keren, en in lijn met de internationale afspraken, moet Nederland ambitieuze nationale doelen stellen voor natuurbehoud, herstel en duurzaam beheer. De overheid zal samen met andere organisaties een grotere inspanning moeten leveren, te beginnen bij de bescherming van 30% van ons land- en zeeoppervlakte, het reduceren van onze ecologische voetafdruk met 50% en het stoppen van subsidies die schadelijk zijn voor de natuur, zowel in binnen- als buitenland.

Natuurorganisaties moeten optimaal betrokken worden bij het uitwerken van die afspraken. Bedrijven moeten ook bijdragen aan de uitvoering van de doelen, bijvoorbeeld door duurzaam beheer van land en het mobiliseren van private financiering voor biodiversiteitsinitiatieven.

Biodiversiteitstop

In 2022 vindt in Montreal, Canada, de 15e VN-Biodiversiteitstop plaats van de Convention on Biological Diversity. Daar worden nieuwe biodiversiteitsdoelen voor 2030 en 2050 gesteld. Ook Nederland zal hieraan deelnemen en zich moeten committeren aan de nieuwe doelen. Zowel voor het behalen van de biodiversiteitsdoelen als voor de klimaatdoelen is de natuur cruciaal.

Maxime Eiselin is Expert Green Economy bij IUCN NL

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid