'Woensdag en donderdag voorlopig warmste dagen van het jaar'

25 JUN 2024 15:09 | Weeronline
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Jaco van Wezel

Aanleiding:
Zomerse dagen in aantocht, temperaturen tot 29 graden

We moesten er lang op wachten, maar deze week rijgen de zomerse dagen zich aaneen en lokaal kan het zelfs tropisch warm worden. Daarmee merken we in één keer dat we volop in de zomer zitten en beleven we de (tot nu toe) warmste dagen van het jaar.

Vandaag is het al op grote schaal zomers warm met 25 tot 29 graden en morgen wordt het met 26 tot 30 graden nog net wat warmer. Daarmee kan het de eerste lokale tropische dag van het jaar worden. Daarvan is sprake als op één van de officiële meetpunten 30 graden of meer wordt gemeten. Donderdag kan het in het oosten nog een keer tropisch warm worden. 

Zeewind op de stranden en relatief warm zeewater

Op de stranden wordt het dagelijks ook warm met ongeveer 25 graden, maar later in de ochtend en in de middag steekt een zeebries op. Hierdoor zakt de temperatuur dan terug naar circa 21 graden. Dat is nog net warm genoeg om in badkleding op het strand te kunnen blijven. 

Normaal zou een zeewind in juni het een stuk frisser maken, waardoor veel mensen dan in de middag alweer huiswaarts zouden keren. Gebruikelijk is het Noordzeewater langs onze kust nu een graad of 15, maar na een recordzachte lente is het water al 18 graden. En daarmee is het afkoelende effect van de zeewind minder groot.

Pas op met een frisse duik

Ondanks dat het zeewater warmer is dan normaal moeten mensen bij zulke watertemperaturen oppassen voor onderkoeling en ook kan een temperatuurschok volgen na flink opwarmen in de zon. Binnenwateren zijn met 20 tot 22 graden al verder opgewarmd, maar wie een frisse duik neemt moet er rekening mee houden dat het water dieper in een plas (zeker aan het begin van de zomer) kouder kan zijn. Zwemmerskramp en onderkoeling liggen dan ook op de loer.

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws