'Juist tijdens Pasen traditioneel meer wind uit Duitsland'

06 APR 2023 13:44 | Weeronline

Dit is een expertquote van Jaco van Wezel, meteoroloog, Weeronline

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Hier branden de paasvuren dit weekend - RTV Noord

We hebben in grote delen van ons land vaak last van de houtrook die vrijkomt bij de paasvuren in Oost-Nederland en Duitsland. Dit komt doordat de wind juist in april, de maand waarin Pasen meestal valt, vaker vanuit Duitsland waait.

In ons klimaat waait de wind in april vaker uit richtingen tussen noordoost en zuidoost dan in de rest van het jaar. Ongeveer 40 procent van de tijd waait de wind in april uit deze hoek. In de meeste andere maanden domineert de zuidwestenwind en kan lucht uit Duitsland ons veel minder vaak bereiken. Ter vergelijking: in juli waait de wind slechts 25 procent van de tijd uit een oostelijke richting.

De kans dat de rook van paasvuren zich over grote delen van ons land verspreidt is dus behoorlijk groot, juist doordat Pasen in april valt. Ook dit jaar krijgen we te maken met wind vanuit Duitsland, waardoor er kans is op overlast door rook en fijn stof.

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws