'Dauwtrappen dit jaar een koud kunstje'

07 MEI 2024 10:21 | Weeronline
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Jaco van Wezel

Aanleiding:
Dauwtrappen op Hemelvaartsdag – RTV Meppel

Wie met Hemelvaartsdag in alle vroegte gaat dauwtrappen hoeft zich dit jaar geen rekening te houden met koude omstandigheden.

Dauwtrappers trekken er vroeg in de ochtend op uit voor een wandeling of fietstocht in de natuur. Tijdens de ochtendschemering gaan de dauwtrappers in groepen op pad, zodat ze de zonsopkomst in de natuur kunnen meemaken en de natuur zien ontwaken. De zon komt donderdag iets voor 6 uur al op. Tussen 5 en 6 is het 8 graden aan zee en 5-7 graden landinwaarts. Warm aankleden is wel belangrijk, maar voor zo’n vroeg tijdstip is het daarmee helemaal niet koud. Zodra de zon opkomt warmt het snel op. Om 9 uur is het al 14 graden.

Aan de grond zal het donderdagochtend vroeg nog een paar graden kouder zijn en daardoor kan er dauwvorming optreden, maar rijp hoeven we niet te verwachten. Aan de grond blijft het ook duidelijk boven nul met een graad of 4.

Hemelvaartsdag aangenaam lenteweer

Overdag warmt het met veel ruimte voor de zon op naar 15 graden op de Wadden, 17 langs de westkust en circa 20 graden in het binnenland. Er trekken wat hoge wolkensluiers over en midden op de dag ontstaan wat stapelwolken. Het blijft droog en daarmee is het heerlijk weer om er op uit te trekken.

De rest van het lange hemelvaartsweekend verloopt zeer zonnig en daarbij loopt de temperatuur elke dag wat verder op. Zondag kan het in het binnenland lokaal zelfs 25 graden worden. Er staat weinig wind en dat maakt het voor het gevoel extra warm. Aan zee steekt ’s middags vaak een zeebriesje op, waardoor het daar dan wat afkoelt. Maar ook daar is het aan het begin van de middag in het weekend ruim 20 graden.

De bijgevoegde afbeelding toont de verwachting voor Utrecht.

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws