Noord-Hollanders zetten zich bijna 6,5 miljoen uur per maand in voor een betere leefomgevi

08 DEC 2023 06:00 | Katalys

In Noord-Holland zetten ruim 660.000 mensen zich in om hun eigen omgeving gezelliger, groener en veiliger te maken, zo blijkt uit nieuw onderzoek van Motivaction in opdracht van Katalys. Maandelijks besteden mensen in de provincie hier bijna 6,5 miljoen uur aan. 64% ondervindt obstakels bij hun inzet om de leefbaarheid te versterken. 

Uit het onderzoek komt een paar opvallende zaken naar voren en vooral als het gaat om de motivatie om zich in te zetten voor de buurt. Zo is het in Noord-Holland heel populair om samen de buurt schoon te houden (8%) een ontmoetingsplaats te beheren met anderen (5%), planten te verzorgen met buurtgenoten (5%) en betrokken te zijn bij een buurthuis of voedselbron (4%). De motivatie wordt gehaald uit de wens om iets bij te dragen aan de maatschappij (40%), verantwoordelijkheid te nemen als burgen (26%), iets gezelligs met anderen te doen(23%) en in de buitenlucht bezig te zijn (21%)

Het onderzoek van Motivaction toont ook aan dat mensen tegen veel obstakels aanlopen. In Noord-Holland is dat gedoe met het bestuur (13%), niet goed te weten bij wie je moet zijn om dingen te regelen (11%), de energie ging er een beetje uit (11%) en een slechte samenwerking met de gemeente (12%). Opvallend veel Noord-Hollanders gaven aan hun initiatief slecht was georganiseerd. Met 8% was dat fors meer dan het landelijke gemiddelde van 3%.

Op 7 december vond de bijeenkomst Ruim baan voor Geitenpaadjes plaats in het Provinciehuis in Haarlem.Hierin stonden de mensen die bewonersinitiatieven in Noord-Holland versterken centraal. Commissaris van de Koning Arthur van Dijk was hierbij ook aanwezig en moedigde de deelnemers aan om vooral door te gaan, ook als het even tegenzit. “Ga uit van wat je hebt. Er gebeurt veel meer dan je in eerste instantie denkt. Kijk wat je hebt in de gemeente en ga op zoek naar wat de toegevoegde waarde kan zijn. Kijk wat je kunt verbeteren en wat je bij de buren kunt halen en misschien niet zelf hoeft te doen.Regeldruk kan het nogal ingewikkeld maken. Maar als het lukt, dan krijg je heel veel voor elkaar zoals koffiemomenten, buurtbarbecues en een eigen boerderij voor de buurt.” 

Katalys

Katalysvoorheen KNHM foundation of Heidemaatschappij, zet zich al 135 jaar in voor krachtige dorpen en buurten in heel Nederland. Deskundige adviseurs geven advies aan mensen met plan voor hun omgeving, verstrekken maatschappelijke financieringen en organiseren jaarlijks Kern met Pit.  

—————————————————————————————————————

Noot voor de redactie, niet voor publicatie

Wilt u meer informatie of een uitgebreider overzicht van de cijfers van het Motivaction onderzoek, neem dan contact op met Eline Maarse op 06-18803650 of eline@prettyinpinkpublicity.nl

 

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws