“Het platteland is meer dan stikstof”

19 JUL 2022 12:21 | SSA

Visionaire Brabantse wethouder Shah Sheikkariem presenteert aan VNG-voorzitter Jan van Zanen het boek ‘Vitaal Platteland’

Babyloniënbroek - Brabantse wethouder Shah Sheikkariem en Adjiedj Bakas hebben samen het boek ‘Vitaal Platteland’ geschreven. Zij hebben dit boek geschreven, omdat er momenteel veel te doen is rondom het platteland in verband met de stifstofcrisis en omdat er in de afgelopen jaren in de buitengebieden het nodige is veranderd. Dit gaf de aanleiding voor de twee heren om hier een boek aan te wijden. 

“Het platteland is dezer dagen vooral in het nieuws in verband met de stikstofcrisis. Maar er is op het platteland veel meer aan de hand,” zegt de Brabantse wethouder Shah Sheikkariem (AltenaLokaal). “Door de opkomst van het hybride werken, versneld door de coronapandemie, de uitrol van 5G-internet en de vervijfvoudigde digitalisering van ons land (McKinsey) zijn de trends en mijn toekomstvisie voor de buitengebieden of het platteland in een stroomversnelling gekomen. Samen met trendwatcher Adjiedj Bakas heb ik daarom het boek Vitaal Platteland geschreven”, aldus Shah Sheikkariem.

De auteurs boden op 11 juli in Den Haag het eerste exemplaar van hun boek aan VNG-voorzitter Jan van Zanen. Die zegt in een eerste reactie: “goed om te lezen dat de actuele thema’s behandeld worden en mooie vernieuwde ideeën zijn op verschillende thema’s die zich overigens niet beperken tot het platteland. Binnen de VNG zullen we hier ook nadrukkelijk de aandacht aan geven ”

Sheikkariem zegt: “De spanning tussen stad en regio neemt toe. Zeker aan de randen van Nederland zie je problemen zich opstapelen.” Over die ontstane verschillen in toegang en kwaliteit van voorzieningen zou een debat gevoerd moeten worden: wat is de ondergrens?  Overheden moeten volgens ons visionair en proactief aan de slag gaan om de buitengebieden, waar door de opkomst van het hybride werken steeds meer stedelingen naartoe verhuizen, een goede toekomst te bieden en de burgers tevreden en gelukkig te houden. Hij beschrijft de kansen voor het platteland op vele onderdelen; datacenters, arbeidsmarkt en kansen, onderwijs, stikstof, woningbouw en nog veel meer. Bij de totstandkoming van dit boek hebben wij hulp gehad van velen, waaronder de VNG, de vereniging De Publieke Zaak  en de P10, het netwerk van plattelandsgemeenten”.

Zie https://www.youtube.com/watch?v=-D7Qbv-uEzQ de videoclip van het boek 

Blijf op de hoogte binnen deze rubriek

Dit is een origineel bericht van SSA

Ga naar alle berichten van deze organisatie.

Meer binnen de rubriek Landbouw