'Hardnekkige westelijke stroming legt zomer plat'

01 AUG 2023 09:59 | Weeronline

Dit is een expertquote van Berend van Straaten, Meteoroloog, Weeronline

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Zomer op dieptepunt: regenachtig, winderig en veel te koud | RTL Nieuws

Het weerpatroon in Europa zit momenteel vastgeroest. Door een hardnekkige westelijke stroming van de Atlantische Oceaan is warm en zonnig vakantieweer in eigen land ver te zoeken. En dat precies tijdens de hoogzomer!

Dat het zo langdurig wisselvallig is heeft te maken met een stevige westelijke stroming vanaf de Atlantische Oceaan, die ontstaat op de grens met koude lucht boven de noordpool en warme lucht boven de evenaar en Zuid-Europa. Op de grens van beide luchtsoorten ontstaan lagedrukgebieden met regenzones en buien. Deze trekken met de westelijke stroming precies over ons land heen. Daarbij hebben we veel bewolking en gematigde temperaturen van hooguit een graad of 20.

Door de stevige westelijke winden kan warme lucht uit Zuid-Europa ons voorlopig niet bereiken. Pas als de stevige westelijke stroming verzwakt, is er kans op meer afwisseling in het weerbeeld en dus ook dat er weer eens een warme zuidenwind opsteekt en we wat zomerse dagen met maxima van 25 graden en meer krijgen. Vanaf half augustus is daar kans op, maar de mooie dagen worden in de tweede helft van augustus dan waarschijnlijk nog wel afgewisseld met enkele koelere en wisselvallige dagen.

Voor langdurig droog en zonnig weer moeten hogedrukgebieden boven onze omgeving tot stilstand komen. Dit was in juni nog het geval en daardoor was het toen wekenlang droog en zonnig. Nu zit dat er niet in, maar we mogen dus wel hopen op wat meer zomerse dagen vanaf half augustus.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid