'Total Enterprise Reinvention' verlegt groeigrenzen van bedrijven

26 JAN 2023 08:43 | Accenture

Reinventors realiseren 10 procent meer omzet en besparen 13 procent meer kosten.

Nieuw onderzoek van Accenture laat zien dat een kleine groep bedrijven er bewust voor kiest zichzelf en hun business continu opnieuw uit te vinden. Vanuit een sterke digitale basis benutten ze de kracht van technologieën zoals AI en cloud om hun bedrijfsprocessen te optimaliseren en zo bedrijfsgroei te realiseren. Accenture noemt dit Total Enterprise Reinvention. Momenteel is nog slechts 8 procent van de onderzochte bedrijven 'Reinventor'. Desalniettemin verlegt deze groep de grenzen van groei, niet alleen voor zichzelf maar voor complete sectoren.

Het onderzoek toont aan dat Reinventors, bedrijven die vanuit een sterke digitale basis er bewust voor kiezen hun business continu opnieuw uit te vinden, aanzienlijk succesvoller zijn. Zij realiseren 10 procent meer omzet en besparen maar liefst 13 procent meer kosten.

"Na de pandemie hebben de koplopers hun eigen aanpak en die van hun sector systematisch veranderd", zegt Nicole van Det, Country Managing Director Accenture Nederland. "Ze transformeren continu elk onderdeel van hun bedrijf om betere financiën, baanbrekende innovatie en extra veerkracht in de organisatie te realiseren. Zo zetten ze zich actief in om meer waarde voor alle stakeholders te creëren."

Voor het onderzoek ondervroeg Accenture meer dan 1.500 C-level executives. 75 procent van deze groep erkent dat externe krachten hun investeringen in digitale transformatie verder versnellen. Zij noemen snelle technologische innovatie, veranderende consumentenvoorkeuren en klimaatverandering als belangrijkste factoren.

Transformatie is onvermijdelijk

In de huidige tijd van continue verandering is transformatie noodzakelijk. Hierbij signaleert Accenture drie groepen bedrijven. Naast de ‘Reinventors’ is het grootste deel van de bedrijven (86%) ‘Transformers’. Hun transformatie is gericht op specifieke bedrijfsonderdelen. De overige zes procent van de bedrijven zijn 'Optimizers.’ Zij kiezen voor functionele transformaties met een beperkte scope en ambitie.

Het onderzoek toont aan dat Reinventors in de eerste zes maanden 30 procent meer financiële waarde dan Transformers realiseren. Ook geeft twee derde van de Reinventors aan dat hun huidige strategie aanzienlijk sneller verloopt dan eerdere transformaties. Bij de Transformers is dit minder dan een derde.

Wat is een Reinventor?

Bedrijven die Total Enterprise Reinvention toepassen, hebben zes kenmerken:

  • Reinvention is voor deze bedrijven een strategie.  
  • De digitale kern is de basis voor concurrentievoordeel; ze zetten cloud, data en AI in en versterken de innovatiekracht.
  • Reinvention is gericht op het benutten van kansen, zo worden grenzen steeds verlegt.
  • Talent en mensen staan centraal en verandermanagement is een kerncompetentie.
  • Reinvention integreert de gehele organisatie en alle teams.
  • Reinvention is een continue proces waarbij de gehele organisatie betrokken is.

Meer binnen de rubriek Technologie