'Komende jaren meer noorderlicht te verwachten'

06 NOV 2023 12:37 | Weeronline

Dit is een expertquote van Jaco van Wezel, hoofdredacteur, Infoplaza.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Extreem sterk noorderlicht boven Nederland: 'Kan zomaar weer tien jaar duren' | RTL Nieuws

Gisteren was in ons land weer het noorderlicht te zien. Ook in september was dit al het geval. Komende jaren neemt de kans om het noorderlicht te spotten toe. Dit heeft te maken met de zonnecyclus.

Noorderlicht heeft te maken met zonuitbarstingen en hoeveel die voorkomen varieert door de jaren heen. Elke 11 jaar is er een maximum en daar tussenin zit een periode met een lagere zonactiviteit.

In juli 2014 vond het vorige maximum plaats en in december 2014 zaten we op een minimum. Daarna is de zonneactiviteit weer toegenomen en nu zijn we op weg naar een maxima dat in 2024 of 2025 zal vallen. Hierdoor is de kans op noorderlicht de komende maanden extra groot.

Variaties in het magneetveld van de aarde maken de herfst en lente nog net wat kansrijker voor noorderlicht dan de wintermaanden. Het magnetisch veld van de aarde reageert dan door de stand van de zon ten opzichte van de aarde beter op de deeltjes van de zon, doordat het aardmagnetisch veld verstoord raakt.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid