Dit is een expertquote van Edith Koetsier, Boer & Croon, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: 'Werkgevers benutten niet alle kansen op krappe arbeidsmarkt'
Werkgevers kunnen meer doen om mensen aan het werk te helpen, personeel te behouden of te voorkomen dat mensen voortijdig uitvallen, concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een rapport over personeelsbeleid. Een hoog salaris en goede arbeidsvoorwaarden zijn in deze krappe arbeidsmarkt niet genoeg. Maar de werkgevers kunnen dit niet alleen.
In een kenniseconomie als in Nederland, hebben we iedereen nodig. Als we de groei, maar ook het welzijn willen behouden, zijn er drie opties, zo werd ons al jaren gelden door bekende economen voorgerekend. Namelijk meer uren werken, langer doorwerken (pensioenleeftijd omhoog) of meer mensen uit het buitenland naar Nederland halen. De eerste optie lijkt daarbij de meest favoriete en haalbare optie.
Dit vraagt wel om een holistische aanpak. De werkgever kan dit niet alleen. Zo zorgde nog maar tien jaar geleden het continurooster op de basisscholen ervoor, dat voornamelijk moeders (meer uren) konden gaan werken.
Ook nu is behoefte aan bredere aanpak. Werkgevers kunnen flexibiliteit aanbieden qua werktijden, maar als de kinderopvang niet meebeweegt, dan beperkt dit het resultaat. Dit fenomeen is heel zichtbaar in de zorg. Medewerkers werken soms maar een paar uur in de week, omdat de ‘systemen’ er omheen niet meewerken. Flexibiliteit is hier een sleutelwoord. In België bestaat er bij de kinderopvang een ‘ziekenboeg’, zodat ouders niet hals over kop hun kind hoeven op te halen.
Leg de verantwoordelijkheid dus niet alleen bij de werkgevers, maar laten we samen kijken hoe we de arbeidsschaarste de komende jaren het hoofd kunnen bieden.
Dit is een expertquote van Edith Koetsier, partner YESS, Boer & Croon.