VEH: Steeds meer gebreken in nieuwbouwwoningen
Amersfoort, 5 juni 2018 - Vereniging Eigen Huis waarschuwt nieuwbouwkopers om bij de oplevering van hun nieuwe woning scherp te letten op fouten en gebreken. Vorig jaar registreerden bouwkundigen van de vereniging gemiddeld 21 gebreken per woning. Dat is een stijging van maar liefst 40% ten opzichte van de crisisjaren, toen gemiddeld 15 opleveringspunten werden genoteerd. Vereniging Eigen Huis adviseert gemeenten om bij de aanbesteding van nieuwe bouwprojecten de kwaliteit van bouwers mee te laten wegen.
“Een toename van het aantal gebreken hadden we wel verwacht in deze tijd van aantrekkende bouwproductie en schaarste aan personeel, maar een stijging van 40% in vijf jaar is wel heel veel. De tijd, zorg en aandacht die nodig is om een huis netjes en goed te bouwen lijkt er niet te zijn en kopers moeten daarom bij de oplevering van hun nieuwe huis goed opletten”, zegt Steven Wayenberg, jurist bij Vereniging Eigen Huis.
Soms wel 37 bouwfouten
VEH onderzocht waar vorig jaar de meeste opleveringsgebreken voorkwamen*. In de gemeente Ouder-Amstel leverden bouwers woningen op met gemiddeld 37 gebreken, gevolgd door bouwers in Oegstgeest (32), Leiden (32), Maasdriel (32), Cuijk (31), Maastricht (31), Leidschendam-Voorburg (29), Vught (29), Uden (28 en Goeree-Overflakkee (28). Het best scoorden bouwers in de gemeente Haren (Gr). Daar noteerden bouwkundigen gemiddeld slechts 7 gebreken per woning. Op de website van Vereniging Eigen Huis is te zien hoe bouwers in 144 gemeenten presteren en staan opleveringstips voor nieuwbouwkopers.
‘Uw huis is klaar’, of niet?
Bij de oplevering moet de woning voldoen aan bouwregelgeving en de gemaakte afspraken tussen de koper en de bouwer. Dat is vaak niet het geval. Afgesproken extra’s (het meerwerk) is niet of verkeerd uitgevoerd, of de woning voldoet niet aan de omschrijving die in de verkoopbrochure staat. Voorbeelden te over zoals verkeerde tegels op de vloer, te weinig stopcontacten die ook nog op de verkeerde plek zitten en wanden die verplaatst zouden worden, maar toch op de oude plek staan. Veel voorkomende gebreken zijn vloeren en wanden die niet vlak zijn, apparatuur die ontbreekt of niet is aangesloten, ventilatie die niet voldoet aan de regelgeving, beschadigde krassen in ramen, beschadigde deuren en schilderwerk en barsten in tegels en sanitair.
Koper heeft stok achter de deur
Alle zichtbare gebreken en afwijkingen worden door een bouwkundige genoteerd in het proces-verbaal. De bouwer moet deze opleverpunten daarna alsnog oplossen. Als een ‘stok achter de deur’ mag de koper daarvoor de laatste 5% van de koop-aanneemsom tot drie maanden achterhouden. Regelmatig dringen bouwers er op aan dat direct na het verhelpen van de eerste gebreken wordt getekend voor akkoord voor de vrijgave van die laatste 5%. Dat is nadrukkelijk niet de bedoeling. Het uitstellen van de laatste betaling moet er voor zorgen dat ook gebreken worden verholpen die de eerste drie maanden na oplevering worden ontdekt.
* Onderzoek op basis van ruim 14.000 opleveringskeuringen in 144 gemeenten. In elk van deze gemeenten zijn in 2017 tenminste 25 nieuwbouwwoningen gekeurd.
Dit is een origineel bericht van Vereniging Eigen Huis
Ga naar alle berichten van deze organisatie.