Weekverwachting: dinsdag zomers warm en onweer, later wisselvallig

08 JUL 2024 11:46 | Meteovista

Dinsdag staat een zomers warme dag op de agenda met maxima tussen 26 en 28 graden. Lokaal kan zelfs 30 graden worden aangetikt. Hierna komen stevige onweersbuien tot ontwikkeling. De dagen hierna is het koeler met maxima rond 23 graden. Het weerbeeld is wisselvallig met een afwisseling van wolken, zon, maar ook regelmatig buien.

Vandaag is het nog vrij koel met 19 à 22 graden, maar komende nacht draait de wind richting het zuidoosten waardoor warmere lucht wordt aangevoerd. Hierdoor is het dinsdag op veel plaatsen zomers warm: het wordt op grote schaal 26 tot 28 graden met zelfs een enkele uitschieter richting 30 graden. Alleen langs de kust is het wat minder warm met zo’n 24 graden. Er is aardig wat hoge bewolking aanwezig, maar hier weet de zon prima doorheen te schijnen. In het westen is er wat meer bewolking en komt af en toe een buitje voor.

De aangevoerde lucht is niet alleen warm, maar ook vochtig. Hierdoor stijgt in de loop van de namiddag de kans op stevige regen- en onweersbuien waarbij ook hagel en windstoten kunnen voorkomen. De hoge hoeveelheden neerslag kunnen lokaal voor wateroverlast zorgen. De buien bewegen gedurende de avond noordwaarts en trekken in de loop van de nacht het land uit.

Vlaamse feestdag: eerst droog, later buien

Op de feestdag van de Vlaamse gemeenschap lijkt vooral de ochtend vrij droog te verlopen met ruimte voor de zon. Vervolgens neemt vanaf de middag de bewolking toe en is er in het hele land kans op buien.

Zomerse temperaturen van korte duur

De wind draait woensdag weer terug richting het zuidwesten, waardoor de temperatuur enkele graden zakt. De maxima ligt komende dagen veelal tussen 21 en 24 graden. Woensdag is het vrij rustig weer met een afwisseling van zon, wolken, en af en toe een buitje. Vrijdag is meer bewolking aanwezig en valt waarschijnlijk meer regen.

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws