Zonnepanelen uitgerust met kunstmatige intelligentie

17 SEP 2024 11:06 | Sunergy

De nieuwe energieleverancier Sunergy, een energieleverancier gericht op zonnepaneeleigenaren, lanceert de SlimmeRik. Het algoritme van de SlimmeRik kan zonnepanelen, laadpalen en batterijen slim aansturen. Daarmee lost het een veelvoud van de problemen op waar zonnepaneelbezitters tegenaan lopen. 

Bijna 3 miljoen huishoudens met zonnepanelen (bron: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2024/25/vermogen-zonnepanelen-iets-minder-sterk-toegenomen-in-2023) zitten in de hoek waar de klappen vallen. Zonnepaneeleigenaren hebben al jaren te maken met allereerst de onzekerheid over de salderingsregeling (deze wordt in het nieuwe Regeerakkoord per 1-1-2027 volledig afgeschaft), ten tweede de vaste terugleverkosten die alle energiebedrijven aan zonnepaneeleigenaren met een vast of variabel contract opleggen en als derde de groeiende netcongestie mede veroorzaakt door zonne-energie.

Startup energieleverancier Sunergy ziet zonnepanelen in combinatie met een dynamisch energiecontract en haar nieuwe SlimmeRik als dé oplossing voor de drie hierboven beschreven problemen. Dat doen zij door het eigen verbruik te verhogen, aldus Rolf Heynen, CEO van Sunergy. “Je eigen verbruik verhogen door slimme sturing zorgt ervoor dat je enerzijds meer elektriciteit zelf gebruikt en hierdoor lagere energiekosten hebt en minder het net belast, en anderzijds dat je als consument minder afhankelijk bent van de grillen van de overheid of van heffingen van energiebedrijven.” 

Volgens Heynen staan we nu op het punt dat miljoenen zonnepaneeleigenaren vraagtekens zetten bij hun duurzame investering. Om de investering in zonnepanelen interessant te houden worden diverse proeven gedaan. Van het (handmatig) uitschakelen van de zonnepanelen tot het plaatsen van een thuisbatterij. 

Heynen begrijpt de onzekerheid bij consumenten. “Consumenten hebben met hun forse investeringen in zonnepanelen de Nederlandse energietransitie op de rit geholpen. En vervolgens krijgen consumenten te horen dat ze een ‘boete’ moeten betalen aan hun energieleverancier bovenop de onduidelijkheid die de overheid al jaren schept over de salderingsregeling.” 

Zonnestroom is inmiddels de goedkoopste elektriciteitsbron uit de menselijke geschiedenis (bron: International Energy Outlook 2020) en heeft een ongekende schaal bereikt. Bijna de helft (https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2024/10/bijna-helft-elektriciteitsproductie-komt-uit-hernieuwbare-bronnen) van de Nederlandse elektriciteit wordt inmiddels met duurzame bronnen zoals zonne- en windenergie opgewekt. “De groei van de afgelopen vijf jaar is ongekend”, vervolgt Heynen, “we hebben schaal bereikt, met alle problemen van dien, nu volgen de volgende fases, namelijk ‘smart’ (slim gebruik van elektriciteit) en ‘storage’ (tijdelijk opslaan van elektriciteit), om het systeem stabiel te houden.”

De kranten staan er inmiddels vol van, ‘netcongestie’, ‘negatieve elektriciteitsprijzen’, ‘terugleverheffing’ en ‘onduidelijkheid over de salderingsregeling’. Allemaal redenen die, in de ogen van Sunergy onnodig, hebben bijgedragen aan de sterk teruggelopen vraag naar zonnepanelen (https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i38397/14-212-consumenten-en-bedrijven-installeerden-zonnepanelen-in-augustus?utm_source=Solar+Magazine&utm_campaign=7859741e88-Zonneflits+67-2024&utm_medium=email&utm_term=0_54b49bf328-7859741e88-240209057).  

 “Om de drie hierboven genoemde problemen het hoofd te bieden heeft Sunergy de SlimmeRik gelanceerd. Deze mini-pc plaatst een installateur bij een huishouden met zonnepanelen. De SlimmeRik werkt met bijna iedere zonnepaneelinstallatie, laadpaal en thuisbatterij. Het doel van SlimmeRik is om zoveel mogelijk opgewekte elektriciteit ook zelf te verbruiken met behulp van een batterij of bijvoorbeeld een elektrische auto (financieel) slim te laden”, aldus Heynen. Op deze manier worden “niet alleen de zonnepaneeleigenaren, netbeheerders en overheid geholpen, maar ook het tempo van de energietransitie dat geen vertraging kan oplopen.” 

Blijf op de hoogte binnen deze rubriek
Andere persberichten of expertquotes van deze organisatie:

Dit is een origineel bericht van Sunergy

Ga naar alle berichten van deze organisatie.

Meer binnen de rubriek Energie en brandstoffen