Dinsdag 2 november is de eerstvolgende persconferentie waar met angst en vrees naar gekeken wordt. Uit alle branches klinken geluiden van bezorgdheid wat dit onder andere financieel met zich mee gaat brengen. De Zwembranche is hier een kleinere, maar zeker geen onbelangrijke in.
Twee branchegenoten, de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid en de ENVOZ hebben vandaag een brandbrief verzonden naar de leden van de Tweede Kamer en de commissie VWS en OCW. Namens de MKB kant van de Zwembranche willen deze partijen benadrukken dat het opnieuw invoeren van eventuele maatregelen in de zwembaden en bij zwemscholen tot zorgelijke problemen kan lijden in het zwemonderwijs.
Het eventueel invoeren van een QR check voor bezoekers en gasten zou een doodsteek zijn voor menig zwembad en zwemschool aangezien de personeelstekorten in de branche extreem zijn. Hiernaast zullen ouders er sneller voor kiezen de zwemlessen uit te stellen of er tijdelijk mee te stoppen. Dit is een klap in het gezicht voor de zwemveiligheid. Over de grote personeelstekorten in de branche liggen al Kamervragen van SP-Kamerlid Michiel van Nispen. Ook de herinvoering van de 1,5 meter brengt grote problemen met zich mee.
De zwemlessen en de zwemveiligheid zijn de gehele corona periode onderwerp van gesprek geweest. Door de 3 lockdowns die Den Haag verplicht oplegde en de bijbehorende stilstand en vertraging in de zwemlessen is de veiligheid al langer aangetast. Ook een gevolg van deze sluitingen zijn de lange wachtlijsten en de financiële schade van ruim 550 miljoen euro voor de zwembadbranche. Voor de commerciële tak van de branche betekent dit bloeden, uithuilen en doorgaan daar waar de gemeentelijke tak (gemeentelijk vastgoed) een hoge compensatie heeft ontvangen vanuit de SPUK IJZ-regeling. Komt de volgende klap er nu achteraan?
De gemeentes staan met hun rug tegen de muur aangezien zij ook afhankelijk zijn van de overheid en het kabinet. De NSWZ en de Envoz roepen het kabinet op om het gesprek aan te gaan met de MKB kant van de Zwembranche om te praten en kijken naar oplossingen.
Dit is een origineel bericht van Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid
Ga naar alle berichten van deze organisatie.