Miss Nederland onthult eerste herdenkingsmunt voor LHBTI+ belangenorganisatie COC

31 AUG 2023 09:08 | Koninklijke Nederlandse Munt Nederland

Paleis Soestdijk, Baarn – Kersverse Miss Nederland en rolmodel binnen de QUEER-community, Rikkie Valerie Kollé, heeft vandaag de allereerste herdenkingsmunt voor LHBTI+ belangenorganisatie COC Nederland onthuld. De onthulling vond plaats op een bijzondere locatie: Paleis Soestdijk, waar voormalig koningin Juliana in 1973 de officiële erkenning van het COC ondertekende. 50 jaar later is de herdenkingsmunt een eerbetoon aan al het werk dat de organisatie heeft verricht, maar ook een reminder aan het werk dat nog in het verschiet ligt. De munt is verkrijgbaar op www.knm.nl.

COC-voorzitter Astrid Oosenbrug is erg trots op deze munt. “De munt verbeeldt op prachtige wijze de resultaten die het COC de afgelopen 50 jaar, dankzij de inzet van talloze moedige voortrekkers, heeft kunnen boeken.” Ook Miss Nederland, Rikkie Valerie Kollé, is blij met de komst van de munt. “Ik ben ontzettend trots op deze nieuwe munt voor de samenleving. Deze weerspiegelt wat wij al hebben erkend en waar wij als Nederland trots op mogen zijn.”

Muntmeester Bert van Ravenswaaij, Miss Nederland 2023 Rikkie Kollé en mede-eigenaar van het paleis Maya Meijer-Bergmans voor Paleis Soestdijk. © Maartje Kuperus

1964: eerste stappen richting sociale acceptatie

In 1964 verschijnt COC-voorzitter en homoseksueel Benno Premsela openlijk op de Nederlandse televisie. Een bijzonder moment, want tot dit punt kwamen lesbische, homoseksuele en biseksuele mensen alleen in beeld vanaf de rug gefilmd of met een balkje voor de ogen. De gedurfde stap van Premsela onderstreept een roep die steeds luider wordt. Een roep vanuit COC Nederland om meer emancipatie, sociale acceptatie en gelijke rechten voor de regenbooggemeenschap.

Waar in de jaren ‘50 en ‘60 een groot taboe heerst op homoseksualiteit, is de komst van de munt anno 2023 juist het tegenovergestelde. Het laat de stappen zien die mede dankzij het COC zijn gezet, maar ook welke stappen er nog nodig zijn voor het realiseren van een diverse en inclusieve samenleving.

COC Nederland

COC (Cultuur- en Ontspannings Centrum) Nederland wordt opgericht als de Shakespeare Club op 7 december 1946, door de lezerskring van tijdschrift Levensrecht. Hiermee is het COC de oudste, nog bestaande LHBTI+ beweging ter wereld. De organisatie, vanaf 1949 onder de huidige naam COC, zet zich in voor belangenbehartiging, gelijke rechten en sociale acceptatie van lesbische, homoseksuele, bi+, transgender en intersekse personen (LHBTI+). Hoewel het COC meerdere keren een aanvraag voor het ontvangen van rechtspersoonlijkheid indient, wordt deze tot twee keer toe afgewezen vanwege weerstand uit Den Haag. Een derde poging heeft wel succes: op 19 september 1973 ontvangt COC de erkenning, vaak aangeduid als ‘Koninklijke goedkeuring’, van de Nederlandse overheid. Deze erkenning betekent veel: het staat voor het streven naar gelijke behandeling door de overheid.

Herdenkingsmunt voor 50 jaar erkenning COC

De 50 jaar erkenning COC herdenkingsmunt in UNC en BU kwaliteit is ontworpen door Coen van Ham. De ontwerper staat met de munt stil bij de ontwikkelingen die Nederland mede dankzij het COC heeft gezet sinds de erkenning van de organisatie in 1973. De munt is ontworpen als dwarrelende confetti: de verschillende soorten confetti staan voor de mijlpalen die het COC heeft bereikt. De herdenkingsmunt is direct verkrijgbaar via de website van de Koninklijke Nederlandse Munt.

Naast de zilveren 5 euromunt wordt er ook een Gouden Tientje geslagen.

 

Hoge resolutie-beeldmateriaal van de COC uitgiften kunt u hier downloaden: https://royaldutchmint.sharefile.eu/d-s523e5e8f5e9a4652b57237cd037087e3 Over de Koninklijke Nederlandse Munt Sinds 1567 is de Koninklijke Nederlandse Munt de producent van het Nederlandse muntgeld. Het is een innovatief, internationaal bedrijf in waardeproducten, geworteld in meer dan 450 jaar traditie. Tot de innovatieve ontwikkelingen van de afgelopen jaren behoren de laser- en 3D-technieken op munten, waarmee het mogelijk is om o.a. holografische elementen of echtheidskenmerken aan te brengen. De Koninklijke Nederlandse Munt behoort wereldwijd tot de top 5-producenten van circulatiemunten, herdenkingsmunten, Koninklijke onderscheidingen en verzamelaarsproducten. Het bedrijf is sinds 2020 gevestigd in ‘The Dutch Vault’ in Houten. Voor vragen over de herdenkingsmunt kunt u contact opnemen met Birte Bakker: birte.bakker@royaldutchmint.com of tel: +31 (0)6 11 25 10 45 COC Nederland Het COC zet zich actief in voor een diverse en inclusieve samenleving. De organisatie verbindt de regenboogbeweging en komt op voor emancipatie, acceptatie en gelijke rechten voor alle lhbti+ personen. Voor vragen over COC kunt u contact opnemen met COC Nederland: tel. 020 – 6234596 Paleis Soestdijk Paleis Soestdijk staat aan de start van een nieuwe fase in haar ruim 350-jarig bestaan. Het paleis is in transitie naar de toekomst en wachtend op restauratie, in de tussentijd is het paleis incidenteel open voor publiek. Na de restauratie opent het nieuwe Paleis Soestdijk | Made By Holland: een inspirerend platform, podium en landingsplek voor innovatief en ondernemend Nederland. Met tijdelijke tentoonstellingen, lezingen, congressen en een educatief aanbod worden hier straks dé Nederlandse oplossingen voor wereldwijde uitdagingen gepresenteerd aan het publiek. Kijk voor meer info op paleissoestdijk.nl Voor vragen over Paleis Soestdijk kunt u contact opnemen met Amber Scheffers: communicatie@paleissoestdijk.nl

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws