Veiligheidsontbijt Governance Code Veiligheid in de Bouw - 24 juni 2021

17 JUN 2021 17:06 | Governance Code Veiligheid in de Bouw - GCVB

Op donderdag 24 juni a.s. organiseert de Governance Code Veiligheid in de Bouw vanuit TBI in Rotterdam een speciaal ontbijt voor organisaties die de Governance Code hebben onderschreven. Bart van Breukelen, Voorzitter Raad van Bestuur TBI neemt als gastspreker deel aan het ontbijt.

Vanwege de corona-maatregelen is het ontbijt digitaal, daarom kunnen naast Onderschrijvers ook andere organisaties aanschuiven. Vooraf aanmelden hoeft niet. Deelnemers kunnen op 24 juni via de link op onze website deelnemen. Tijdens het ontbijt kunnen via de chat vragen worden gesteld.

Programma

Inleiding

Koene Talsma (voorzitter Kerngroep GCVB) praat de deelnemers bij over de plannen en actuele activiteiten binnen de Governance Code Veiligheid in de Bouw.

Een persoonlijk veiligheidsverhaal

Cees van Dillen (Van Dillen Bouw) vertelt het verhaal van Aron de Jong. Aron overleefde een zwaar bouwongeval en is nu de VGM-coördinator. In die rol bereidt hij Van Dillen Bouw ook voor op de invoering van Veiligheid in Aanbesteding (ViA). Zijn motto is: “Wat ik meemaakte, wil ik anderen besparen”. Cees vertelt wat er aan het ongeval voorafging en wat erop volgde. Hij laat daarmee zien wat veiligheid voor Van Dillen Bouw betekent en wat het belang is van aandacht voor veiligheid al tijdens het ontwerp en dus bij aanbestedingen en dus ook van ViA.

Veiligheid in Aanbestedingen (ViA)

Henk van Vulpen (Rijksvastgoedbedrijf) en Marjan Blaauw (BAM Bouw en Vastgoed NL) geven een korte introductie over ViA, de stand van zaken en actuele ontwikkelingen. Ze gaan in op vragen als: Welke ondersteuning krijgen bedrijven die willen voldoen aan de eisen van ViA? Waar kan ik informatie vinden over ViA en over de Veiligheidsladder? Hoe kies ik het juiste SCL-product met de risicomatrix? Welke aanpak moet ik volgen? Hoe ver is men in de eigen organisatie met de voorbereiding op de invoering van ViA: https://gc-veiligheid.nl/tools/veiligheid-in-aanbesteding-via

Wat we samen doen om aanrijdingen op en rond de bouwplaats te voorkomen

De kans dat iemand tijdens de uitvoering van een bouwproject wordt aangereden is zeer groot. Het risico staat in alle sectoren (bouw, rail en installatie) hoog op de lijst. Wat doen de Ondertekenaars én andere opdrachtgevers samen om aanrijdingen op en rond de bouwplaats te voorkomen? Anton van Opzeeland (RWS) en Werner van Eck (Heijmans) nemen u mee in de maatregelen die de sector hierin neemt, zoals het nieuwe beleid reductie aanrijdgevaar: https://gc-veiligheid.nl/tools/nieuw-beleid-reductie-aanrijdgevaar

Bart van Breukelen, voorzitter Raad van Bestuur TBI

Bart van Breukelen gaat in gesprek met Koene Talsma over veiligheid en persoonlijk leiderschap.

Deelnemen aan het veiligheidsontbijt

Vooraf aanmelden voor het ontbijt hoeft niet. Deelnemers kunnen op donderdagochtend 24 juni via deze pagina op de website van GCVB direct inloggen en aanschuiven: https://gc-veiligheid.nl/actueel/item/veiligheidsontbijt-24-juni-2021  De link naar de meeting zal tijdig op deze pagina worden gepubliceerd.

#veiligheidsontbijt #GCVB #veiligheid #bouw #aanbesteding #ViA #reductieaanrijdgevaar #beleid

Achtergrondinformatie GCVB: Er bestaat een grote hoeveelheid wet- en regelgeving, sectorafspraken en instrumenten om de veiligheid in de bouw te vergroten. Toch vinden er nog veel ongevallen plaats. Om ervoor te zorgen dat de veiligheidscultuur in brede zin verbetert, heeft een aantal toonaangevende bouwondernemingen en opdrachtgevers (bouw, weg-/water-/spoorinfra en installatietechniek) en adviesbureaus de handen ineengeslagen. Samen hebben zij de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) opgesteld en in januari 2014 ondertekend. Inmiddels hebben meer dan 1.000 organisaties de Governance Code Veiligheid in de Bouw onderschreven. Zij werken aan veiligheid in de bouw door de uitgangspunten en kernwaarden van de Code te onderschrijven en toe te passen in de praktijk. Informatie over GCVB en haar activiteiten: https://gc-veiligheid.nl/

Meer binnen de rubriek Architectuur