Vanaf 23 november 2022 is een verbeterde veiligheidsinstructie beschikbaar voor iedereen die de bouwplaats opgaat: de Generieke Poortinstructie GPI 5.0. Deze nieuwe instructie bouwt voort op het succes van zijn voorganger (4.0). Er is nu daadwerkelijk één universele veiligheidsinstructie met één certificaat voor alle sectoren in de bouw. Op basis van de deelsector waar men het meest actief is, wordt een persoonlijke ‘voorkeursleerroute’ samengesteld. Op de bouwplaats komen helaas nog te veel onveilige situaties voor. Soms met zeer ernstige gevolgen. Door allemaal de GPI te doen en samen over veiligheid te praten, wordt het veiligheidsbewustzijn vergroot en daarmee de kans op ongevallen verkleind.
Sinds 1 april 2019 wordt de Generieke Poortinstructie (GPI) toegepast op alle bouwplaatsen in Nederland van bij de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) aangesloten bouw-, utiliteits-, infra- en installatiebedrijven. Het initiatief richt zich op het verhogen en stimuleren van veiligheid en veilig gedrag op bouwplaatsen en een soepel uniform poortproces.
Het draagvlak voor de GPI groeit
Jaarlijks zetten al meer dan 45.000 bedrijven de GPI in en volgen ongeveer 125.000 bouwplaatsmedewerkers de GPI. De inhoud van de GPI verbetert continu op basis van feedback van gebruikers, die door de Waarborgcommissie GPI wordt getoetst en verwerkt. In deze commissie zitten vertegenwoordigers van de Governance Code Veiligheid in de Bouw en partnerorganisaties, zoals: Bouwend Nederland, Cumela|Stigas, Freesmij en Transport- en Logistiek Nederland.
“Met de komst van de GPI 5.0 zijn we weer een stap verder in de ontwikkeling van een persoonlijk digitaal leerplatform rond veilig werken in de bouw”, aldus Werner van Eck, voorzitter Waarborgcommissie GPI en directeur veiligheid Heijmans.
Vernieuwingen GPI
De nieuwe GPI 5.0 bouwt voort op zijn voorganger GPI 4.0. Deze werd afgelopen jaar goed ontvangen door gebruikers. In de eerste drie maanden gaf 50% van de beoordelaars de GPI een cijfer 8 of hoger. Toch waren er, op basis van de gegeven feedback, nog een aantal belangrijke verbeteringen mogelijk. Die zijn nu doorgevoerd in samenspraak met genoemde partnerorganisaties. Er is nu daadwerkelijk één universele veiligheidsinstructie met één certificaat voor alle sectoren in de bouw. Op basis van de deelsector waar men het meest actief is, wordt een persoonlijke ‘voorkeursleerroute’ samengesteld.
Eén universele veiligheidsinstructie, één certificaat voor alle sectorenen een persoonlijke ‘voorkeursleerroute’
De belangrijkste verbeteringen zijn:
Dit is een origineel bericht van Governance Code Veiligheid in de Bouw GCVB
Ga naar alle berichten van deze organisatie.