Unieke munt gelanceerd ter ere van 100 jaar Eerste Intercontinentale vlucht

17 OKT 2024 09:10 | Koninklijke Nederlandse Munt Nederland

Vandaag ontving Roy Ymker, General Manager van Aviodrome, de allereerste coincard met daarin een penning én 1 euromunt, ter ere van de eerste intercontinentale vlucht die 100 jaar geleden plaatsvond. Op 1 oktober 1924 vertrok een Fokker F.VII naar Batavia (het huidige Jakarta): een enorme mijlpaal in de luchtvaart. Om dit bijzondere feit te vieren lanceert de Koninklijke Nederlandse Munt vandaag een speciale uitgifte in coincard, welke direct verkrijgbaar is op knm.nl.

Geheel toepasselijk kreeg Ymker de coincard overhandigd uit handen van muntmeester Bert van Ravenswaaij, voor de Fokker F.VII, welke in het Aviodrome te bewonderen is.  Roy Ymker: “Met deze penning eren we de pioniersgeest van de luchtvaart. Deze eerste intercontinentale vlucht herinnert ons eraan dat dromen werkelijkheid kunnen worden. Laten we samen omhoog blijven kijken en ontdekken wat de toekomst van de luchtvaart ons te bieden heeft!”

Deze lange vlucht in 1924, met de Fokker F.VII, markeerde het begin van een reguliere verbinding tussen Amsterdam en Batavia. De lange reistijd werd wel voor een deel veroorzaakt door motorpech in Bulgarije: de reparatie hiervan duurde bijna een maand. Waar bij de allereerste vlucht slechts 3 bemanningsleden aan boord zaten, opende de KLM vijf jaar later, in 1929, een lijndienst voor iedereen. De reistijd werd verkort van weken naar 12 dagen. Inmiddels duren de vluchten naar Jakarta ‘slechts’ 12 uur.  

Design

In de coincard prijken de Nederlandse €1 munt en een bijzondere penning. De penning heeft aan de voorzijde de namen Amsterdam en Batavia, met in het midden het silhouet van diverse soorten architectuur die kenmerkend zijn voor Nederland en Indonesië, die elkaar spiegelen. Ook in het midden staat ‘H-NACC’, de naam die op het Fokker F.VII vliegtuig staat. De keerzijde van de penning bevat de namen van alle tussenstops die gedurende deze indrukwekkende reis zijn gemaakt. Het is bijzonder dat een 1 euromunt in een coincard zit: deze is speciaal geslagen voor deze uitgifte. De coincard is verkrijgbaar op de website van de Koninklijke Nederlandse Munt.

Meer binnen de rubriek Wetenschap